Срив от над 23% на продажбите на нови автомобили в Европа през септември

Срив от над 23% на продажбите на нови автомобили в Европа през септември

© ReutersПродажбите на нови автомобили в страните от ЕС през септември се сринаха с 23.5% до малко над 1.09 млн. бройки, показват разпространените днес данни от Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА). Това е първи спад в търсенето от март насам и най-сериозният за септември изобщо.


Обяснението е същото, както и за нетипичния ръст от над 31% през август - влизането в сила на изискването на пазара да се предлага само модели, минали тест за разход на гориво по новия цикъл WLTP. През последния месец от лятото всички коли на склад, които не бяха сертифицирани по него, бяха пуснати на по-ниски цени, което накара редица потребители да избързат с покупката.


Намаляване на търсенето на нови автомобили се забелязва на почти всички пазари, като сериозен е сривът в Румъния (-73.4%), Австрия (-41.1%) и Швеция (почти 40%). България наред с Хърватия е единствената, в която продажбите са по-добри от септември 2017-а, като ръстът е 8.5 на сто. У нас са купени 2758 нови леки коли.
За деветте месеца на годината търсенето на нови коли в страните от ЕС се повишава с 2.5%. От основните пазари ръст има в Испания (+11.7%), Франция (+6.5%) и Германия (+2.4%), а спад - в Италия (‐2.8%) и Великобритания (‐7.5%).


В България продажбите са се повишили с почти 20 на сто, формирани от 22 098 сделки. Бърз поглед към статистиката на КАТ показва, че за деветте месеца в страната са регистрирани над 169 хиляди употребявани леки автомобила, като близо 136 хиляди от тях са на възраст над 10 години. Към 1 октомври регистрираните в страната моторни превозни средства са над 3.66 млн.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK