Европейските планове за намаляване на емисиите от автомобилите не били постижими

Европейските планове за намаляване на емисиите от автомобилите не били постижими

© ReutersПриетият днес от Европейския парламент план за намаляване на емисиите въглероден диоксид от автомобилите до 2030 година с 37.5% е нереалистичен, се казва в съобщение на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). От организацията посочват, че набелязаната цел е наложена с политически мотиви, но не отчита технологичния и социалния аспект.


Членовете на АСЕА са загрижени за намаляването на емисиите CO2, но нормите трябва да са съобразени с възможностите на производителите, се казва в позицията. Според генералния секретар на организацията Ерик Йонаерт изпълнението ще изисква много по-мащабно навлизане на електромобилите и колите на алтернативни горива, отколкото е възможно.


Той допълва, че компаниите в АСЕА ще продължат да инвестират в технологии, които намаляват вредните емисии, както и в разширяване на портфолиото си от коли на ток и алтернативни горива. Йонаерт допълва, че техният прием се спъва от редица пречки - цена, развитие на зарядната инфраструктура и т.н.
По рано днес от най-големия автомобилен производител в света - "Фолксваген груп" обявиха, че новите планове на ЕС за намаляване на вредните емисии от транспорта ще наложат промени и в техните намерения за лансиране на електромобили. Лидерите на синдикатите в концерна обаче са притеснени, че това ще доведе до съкращаване на работни места.


От ACEA предупреждават, че ако поставените цели не бъдат променени, това ще се отрази негативно върху запазването на работните места на ангажираните в автомобилната индустрия 13.3 млн. европейци.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK