Продажбите на нови коли в ЕС спадат през януари в 20 от 27 страни

Продажбите на нови коли в ЕС спадат през януари в 20 от 27 страни

© ReutersНовата година започва със спад на продажбите на нови автомобили в 20 от 27 страни - членки на ЕС, сочат разпространените днес данни от Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА). Общият спад е 4.6%, като купените коли са почти 1.2 млн.


От АСЕА отбелязват, че все пак това е вторият най-добър резултат за януари от 2009 година насам. По-малко покупки на автомобили се наблюдават и на петте основни пазар, като най-сериозен е спадът в Испания и Италия (съответно 8.0 и 7.5%).


Най-сериозен ръст отбелязват в Литва - 49%. Следват Румъния с почти 19 на сто и Унгария (9.2%).
В България продажбите намаляват с почти 5% до 2344 бройки. Поглед към данните на българската Пътна полиция за регистрациите през януари показва, че срещу 3326 нови леки и лекотоварни автомобили стоят 18 643 употребявани. От колите втора ръка почти 15 хил. са на над десет години.


През миналата година продажбите на нови автомобили в ЕС останаха почти на нивата от 2017 г. В България беше отчетен ръст от почти 10%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK