Продажбите на нови автомобили в ЕС от началото на годината паднаха с почти 3%

Продажбите на нови автомобили в ЕС от началото на годината паднаха с почти 3%

© ReutersПродажбите на нови автомобили в страните от ЕС намаляха с 2.9% за първите два месеца на годината, като достигнаха 2.31 млн. бройки, сочат разпространените днес данни са Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). Дотук се стигна, след като и през февруари търсенето е по-слабо от същия период на миналата година, като спадът е с 1%.


Добрата новина е, че сред пет месеца на понижаване на търсенето през февруари се повишават продажбите на три от петте основни пазара - Германия (+2.7%), Франция (+2.1%) и Великобритания (+1.4%). Спад обаче се забелязва на пазарите в Испания (-8.8%) и Италия (-2.4%).


В България през февруари купените нови автомобили са с почти 10% повече от същия месец на миналата година, като достигат 2809 бройки. За първите два месеца на годината продадените нови коли са 5153, или с 2.6% повече.
Поглед към данните на Пътната полиция обаче разкриват, че за същия период са били дерегистрирани 564 автомобила на до 6 месеца, продадени от официалните вносители. Част от тях вероятно са от т.нар. реекспорт, които се отчитат като продадени в България, но всъщност се препродават в чужбина, най-често в друга страна от ЕС.


В България на всеки нов автомобил се падат 5 стари


Данните на пътната полиция показват, че за първите два месеца на годината са били регистрирани общо 41 318 леки и лекотоварни автомобили (категории М1 и N1). От тях 6500 са на възраст до 6 месеца, а 27 615 са произведени преди повече от 10 години.


Според официалните данни към 1 март в страната са били регистирани 3 636 432 моторни превозни средства. От тях почти 1.6 млн са на над 20 години.


Поглед към използваното от леките автомобили гориво показва, че на бензин са почти 1.32 млн, като в сравнение с 31 декември 2018 година те са с почти 22 хиляди по-малко. Дизеловите леки коли са близо 1.22 млн., или с малко над 200 по-малко от края на миналата година.


Статистиката на Пътната полиция показва още, че броят на електромобилите се е повишил със 75. Сред тях вероятно са 70-те купени от компанията за споделено пътуване "Спарк".


Броят на хибридните автомобили, които използват двигател с вътрешно горене и електромотор, се е повишил с 555 до 5910.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK