Пининфарина: Бъдещето е в споделените и автономните електромобили, но не и в летящите коли

Дизайнерското студио "Пининфарина" е семейна компания, която до момента е имала четирима ръководители. В продължение на 36 години начело е Джан Батиста Фарина. 40 години управлява синът му Серджо, а по-големият му внук Андреа е шеф 15 години. Паоло Пининфарина е генерален директор от 2008 година.

© Пининфарина

Дизайнерското студио "Пининфарина" е семейна компания, която до момента е имала четирима ръководители. В продължение на 36 години начело е Джан Батиста Фарина. 40 години управлява синът му Серджо, а по-големият му внук Андреа е шеф 15 години. Паоло Пининфарина е генерален директор от 2008 година.Въпреки че прави дизайна на продукти от химикалки, през битови електроуреди и мебели до яхти, самолети и сгради, името "Пининфарина" се свързва предимно с автомобилите. За близо 90 години италианското ателие е отговорно за визията на над 600 коли, сред които модели на "Ферари", "Мазерати", БМВ, "Алфа Ромео", "Пежо", "Дженерал мотърс" и други.


В този смисъл беше интересно какво мисли за бъдещето на автомобила генералният директор на "Пининфарина" инж. Паоло Пининфарина. Той беше гост на организираната от "Конфиндустрия България" и "Аутомотив Клъстер България" конференция "Automotive Design – Pininfarina Design: Tradition and Innovation", която беше в рамките на Деня на италианския дизайн по света. В лекцията си Паоло Пининфарина обяви, че вижда бъдеще в електрическите, споделени и автономни коли, но не би заложил на успеха на летящите автомобили.


Пининфарина: Бъдещето е в споделените и автономните електромобили, но не и в летящите коли

© Георги Пауновски
Според дизайнера автономността ще дойде най-късно, тъй като изисква най-много работа и предварителна подготовка. Пининфарина посочи, че има достатъчно време за трансформация и посъветва правителствата да търсят варианти за стимулиране на старите коли с нови.


"Не бих инвестирал в летящ автомобил. За да го направиш, трябва да се справиш с всички усложнения, които има при направата и на самолет, и на кола. Стои въпросът и с организирането на този трафик във въздуха.


Дизайнерът черпи вдъхновение от всичко


На въпрос за бъдещето на италианската автоиндустрия дизайнерът каза, че сега тя е в известна криза, но през годините италианците са доказали, че имат способността да раждат велики идеи. "Не съм песимист. Все пак имаме "Ферари", "Мазерати", "Ламборгини". Ако бях песимист, нямаше да правя това, което правя", каза Паоло Пининфарина.


Пининфарина: Бъдещето е в споделените и автономните електромобили, но не и в летящите коли

© Георги Пауновски


На въпрос откъде черпят вдъхновение дизайнерите на "Пининфарина", които са 150 в трите клона на компанията в Италия, САЩ и Китай, генералният директор на ателието посочи, че най-често от природата - животни, пейзажи, създадени форми от вятъра и дори ерозията. Като важен фактор Пининфарина посочи и заразяването с вътрешни идеи.


"Ти например работиш по автомобил. До теб е колега, който прави яхта. Виждаш нещо, което ти харесва, и го използваш", обясни дизайнерът. Той обаче подчерта, че често водеща е функцията на създавания компонент и посочи като пример въздухозаборниците на едно "Ферари" например.


Новата автомобилна гордост "Пининфарина"


Според Паоло Пининфарина типичното за автомобилния дизайн на "Пининфарина" са елегантността, чистите форми и иновацията. Нашата експертиза в леките материали е много важна, защото заради теглото на батериите олекотяването на каросерията на автомобила е ключово, поясни Паоло Пининфарина.


"Пининфарина Батиста"

© Пининфарина

"Пининфарина Батиста"


Всичко, което компанията може да предложи, "Пининфарина" демонстрира на приключилото преди броени дни автомобилно изложение в Женева. Там беше показан автомобилът "Батиста" - изцяло електрическата високотехнологична хиперкола, с 1900 конски сили, максимална скорост 400 км/ч и преход с един заряд 450 километра.


"Пининфарина Батиста"

© Пининфарина

"Пининфарина Батиста"


В автомобила са внедрени компоненти от най-добрите компании от цял свят, като плановете са да бъдат произведени 150 бройки, който ще се разпределят поравно между Европа, Северна Америка и Азия. Паоло Пининфарина обясни, че две еднакви коли "Батиста" няма да има, като шофьорската седалка на всяка ще се оформи според височината, теглото и фигурата на клиента.

"Направих своеобразно затваряне на кръга. През 1907 година дядо ми, едва 13-годишен, тапицира седалките на състезателните коли на "Алфа Ромео", като за всеки пилот седалката е различна. Сега и ние, в основаната от него фирма, ще създаваме седалки по мярка", коментира Паоло Пининфарина.


"Пининфарина Батиста"

© Пининфарина

"Пининфарина Батиста"


Какви са архитектурните амбиции на "Пининфарина" четете тук.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1250 Любопитно

  Този за пръв път го чувам.

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Весело

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  И той не те е чувал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3797 Весело

  Идеята за споделените жени е доста по-стара, но още не се е наложила.

  Еретик
 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Велико дизайнерско студио си е Пининфарина. Просто италианците нямат равни по тая тема. Съгласен съм и за автономните автомобили. В споделените обаче не вярвам, особено в накои географски ширини.

 5. 5 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 531 Весело

  Искам да я видя как минава 400 км. Дотогава всичко е само ПР пушилка. Сегашните ни батерии са ужасно тежки. Затова за момента електромобилите са в задънена улица - използват огромна част от енергията на батериите си за да возят... теглото на батериите си. За града стават, за нищо друго - не.

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 6. 6 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ти щото секи ден по икиндия пиеш кайве и ракия и играеш табла с него.

 7. 7 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Този за пръв път го чувам.
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Част от "Махиндра и Махиндра" ..

  "Махиндра" , според "Дневник" , са били най-голямата индийска автомобилна фирма ..

 8. 8 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ей я "Махиндра" ..
  https://www.mahindra.com/

  Правят самолети, трактори, камиони, мотоциклети, коли ..

 9. 9 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  За първи път чух за Пининфарина през 60 години във връзка с налагането на нова линия в автомобилостроенето - 2 обърнати трапеца, поставени един върху друг - Фиат 1300, Пежо 404. Тази линия замести капковидните автомобили от ввойната, и след нея, популярна у нас с Победа заоблените линии на Шкода Октавия, Татра, Вартбург. Впоследствие разбрахме, че бюрото на Пининфарина изработваше корпуси на яхти, електродомакински уреди, даже и химикалки.

  Нещо не се се сещам за някаква идея на "великите" китайци - освен копиране, и крадене на идеи

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":

  ФИАТ 1300

  https://www.google.bg/search?q=fiat +1300&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi0nJ2FkJHhAhUJkxQKHeO8ALgQ_AUIDigB&biw=1366&bih=654

 11. 11 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  За първи път чух за Пининфарина през 60 години във връзка с налагането на нова линия в автомобилостроенето - 2 обърнати трапеца, поставени един върху друг - Фиат 1300, Пежо 404. Тази линия замести капковидните автомобили от ввойната, и след нея, популярна у нас с Победа заоблените линии на Шкода Октавия, Татра, Вартбург. Впоследствие разбрахме, че бюрото на Пининфарина изработваше корпуси на яхти, електродомакински уреди, даже и химикалки.Нещо не се се сещам за някаква идея на "великите" китайци - освен копиране, и крадене на идеи
  —цитат от коментар 9 на historama


  Индийците са по-коректни!

  Имат "Махиндра" вече соствен ранд ..
  Ей го :

  https://www.mahindra.com/news-room/press-release/automobili-pininfarina-the-world-s-newest-sustainable-luxury-car-brand-launched-by-mahindra

 12. 12 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Производството даже е почнало май в Утар Прадеш?
  Или е в Бангалор?:

  Който знае- да споделя.

  Ей сайта на "Махиндра":
  https://www.mahindra.com/news-room

 13. 13 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Освен в Утар Прадеш имат центрове и в Делхи, в Калкута, в Мумай ..
  "Махиндра" скоро ще изкарат сосбтвен луксозен джип с марка "Пинафарина" , купе , роадстар , кабриолет ..

  Трябва да изчакаме!


  А китайците само копират!
  Ей я разликата Индия и Китай!

 14. 14 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Индийците от "Махиндра" ще залеят света с луксозни коли "Пинафарина" ..

  Помнете ми думата!
  Завладяващ индийски дизайн!

  Така се прави!

 15. 15 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":И той не те е чувал.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Нормално е хората в Европа, да не знаят индийските брендове ..

  Иначе колата е хубава:

  https://www.mahindra.com/news-room/press-release/pininifarina-battista-the-world-s-first-pure-electric-luxury-hyper-gt-revealed

  А е и бърза - бие "Тесла" по ускорение.. 2 сек. от 0 до 100 ..

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Никак не ме учудва, че Веселин Дечев чува за пръв път Пининфарина! За Айщайн чувал ли сте? А за Христо Ботев? 🤣🤣🤣

 17. 17 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Големи дизайнери, ама какво мисли един дизайнер за развитието на автомобилите не ме вълнува особено.

 18. 18 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":Никак не ме учудва, че Веселин Дечев чува за пръв път Пининфарина! За Айщайн чувал ли сте? А за Христо Ботев? 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 16 на vassilun


  Не е чувал ..

  А за "Махиндра" - фирмата която е произвела колата "Пинифарина" - чували ли сте?

  За Jagdish Chandra Mahindra?
  За Keshub Mahindra , за Anand G.Mahindra?

  Не сте, а??? Индийски бренд, някаква си "Пинифарина" щата Maharashtra ..

  Да, ама ей какви коли правят :

  https://www.mahindra.com/news-room/press-release/pininifarina-battista-the-world-s-first-pure-electric-luxury-hyper-gt-revealed

  Вижте и техническите данни на индийците!

  "Пинифарина" бие "Тесла"!

 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Велико дизайнерско студио си е Пининфарина. Просто италианците нямат равни по тая тема. Съгласен съм и за автономните автомобили. В споделените обаче не вярвам, особено в накои географски ширини.
  —цитат от коментар 4 на Дундурук


  Те ако станат автономни, ще има смисъл от споделянето. Сега като трябва да идеш до някакъв паркинг, който може и да ти е близо, после да ѝ търсиш място за паркиране, то си губи смисъла, с такси е по-бързо, с твоя си кола - по евтино. А ако тя сама си идва пред вас, после сама си търси паркинг, що да не я споделям? Като не плащам винетка, данък, застраховки, преглед, гориво, консумативи, разходите ще са ми същите или малко по-големи, ама за сметка на много спестено време. Но май няма да е в наши дни, поне няма да е скоро.

 20. 20 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Колкото и тесларите да ми слагате минуси, колата от Махаращра бие вашите!

  Вижте ускорението ..

  Любезно съм дал линк, към индийците ..
  Вижте интериора!

 21. 21 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Пининфарина
  —цитат от коментар 15 на ajsayder


  Колата на Пининфарина е концепт засега, като излезе, ще е излязъл и новият Роудстър, така че малко трудно ще мине за най-бързата. Всички са години зад Тесла, преживей го.

 22. 22 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Според мен по-лесно ще навлезнат летящите автономни коли, отколкото автономните на пътя, защото няма с кого да делят въздуха, от ден първи ще има само автономни возила.

 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Това е династия. Дядо им го даваха на черно бели снимки в сп. "Наука и техника" как прави дизайн на купета от летви и картон в един двор, някъде 60-те. Тогава бях в 8 кл.

 24. 24 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Колата на Пининфарина е концепт засега, като излезе, ще е излязъл и новият Роудстър, така че малко трудно ще мине за най-бързата. Всички са години зад Тесла, преживей го.
  —цитат от коментар 21 на bobyb

  1."Махиндра"Е 20 е от години НАЙ-ЕВТИНИЯТ електромобил.. и то от 7 години!
  https://www.youtube.com/watch?v=GracSNTV7Ww
  https://www.youtube.com/watch?v=GX6ffpzm2sI

  2."Махиндра-Пининфарина"е в производство!
  Поръчваш - доставят я!

  https://www.youtube.com/watch?v=13-w_KVJUFA
  https://www.youtube.com/watch?v=5coImnB2qm0

  3.Ей интервю на Ананд Махиндра:
  https://www.youtube.com/watch?v=ZurDGaU2rMk

  4.Централата е в Махаращра!

  Поздрави ..

  П.П
  Слагайте минуси, слагайте ..
  Ама "Махиндра" си сглобява електроколите ...


 25. 25 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Това е династия. Дядо им го даваха на черно бели снимки в сп. "Наука и техника" как прави дизайн на купета от летви и картон в един двор, някъде 60-те. Тогава бях в 8 кл.
  —цитат от коментар 23 на man_un


  Jagdish Chandra Mahindra тогава прави завод за трактори в Махаращра!
  Неговите наследници днес , подготвят електро "Пинифарина" с 2 сек до 100 км.

  От 0 до 300 за 12 секунди!
  Ей им ги данните на индийците:

  https://www.mahindra.com/news-room/press-release/pininifarina-battista-the-world-s-first-pure-electric-luxury-hyper-gt-revealed

 26. 26 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Колата на Пининфарина е концепт засега, като излезе, ще е излязъл и новият Роудстър, така че малко трудно ще мине за най-бързата. Всички са години зад Тесла, преживей го.
  —цитат от коментар 21 на bobyb

  Че кой е казал, дето ИНДИЙЦИТЕ СА НАЙ-БЪРЗИТЕ?

  ПО–БЪРЗИ от "Тесла" не означава НАЙ-БЪРЗИ В СВЕТА!

  Най-бързите електроколи многократно бяха споменавани от мене..

  Koenigsegg и китайската компания Qoros , направиха в 2017 карбонов електромобил, ама не държаха дълго рекорда, появиха се Nio EP9 , пак китайски и още един китаец NextEV ..
  Освен това във Формула Е, постоянно излизат коли , дето са по-бързи и по-бързи със стотни от секундата.

  И??

  Какъв е смисълът да се гонят рекорди за стотни или хилядни????

  А иначе "Махиндра" все още прави евтини електромобили!

 27. 27 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Всички са години зад Тесла, преживей го.
  —цитат от коментар 21 на bobyb


  "Махиндра' , за която иде реч , има 240 000 човека персонал.
  И знаеш ли колко милиарда оборот?


  Верно ли е зад "Тесла"?
  Години зад "Тесла"?

 28. 28 Профил на stefan stoyanov
  stefan stoyanov
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Ленин !!!!!!
  И мечтата на чики...е!

 29. 29 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Ако общините не създадат големи пречки, тук летящите коли ще имат предимство. Няма да им пука от дупките по улиците, и дали са почистили снега.

 30. 30 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Щандът на индийците в Женева ..
  Премиерите на "Махиндра" ... ... ей я и "Пинифарина":

  https://www.youtube.com/watch?v=CLDf0QsqTv0

  Голямо шоу!

  Браво на индийците, браво и на дизайна и на презентацията!
  Тесларите да злобеят!

  https://www.youtube.com/watch?v=EKCzfh9wQtU

 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote]Бъдещето е в споделените и автономните електромобили, но не и в летящите коли [/quote]
  Не е в летящите, щото сичките конструктори и изобретатели 5 пари не струвате и не можете.

  мурзилка
 32. 32 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 342 Любопитно

  Пининфарина: Бъдещето е в споделените и автономните електромобили, но не и в летящите коли?!
  - в голяма заблуда е Пининфарина, но хора като него виждат до там до където въображението им позволи?!!!

  "Според дизайнера автономността ще дойде най-късно, тъй като изисква най-много работа и предварителна подготовка (изисква 5G мрежа, бърз трансфер на данни и компютърни технологии - за хора, които не са наясно с тази материя!). Пининфарина посочи, че има достатъчно време за трансформация и посъветва правителствата да търсят варианти за стимулиране смяната на старите коли с нови.
  "Не бих инвестирал в летящ автомобил! (голяма грешка прави, защото първо не е наясно какво "животно" е това и тези скорости от 400 км/ч с които се фука при свойте коли са смешни при "летящите коли"?) За да го направиш, трябва да се справиш с всички усложнения, които има при направата и на самолет, и на кола (дълбока заблуда - "летящите коли" не са хибрид между кола и самолет, а са нещо "друго" основаващо се на "антигравитационна технология", нещо много "скъпо" за сега и ако го има, то е само за военна употреба?!!) . Стои въпросът и с организирането на този трафик във въздуха! (последна грижа и това не е за нашего брата "джигит"!!!)

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#9] от "historama":ФИАТ 1300https://www.google.bg/search?q=fiat +1300&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi0nJ2FkJHhAhUJkxQKHeO8ALgQ_AUIDigB&biw=1366&bih=654
  —цитат от коментар 10 на historama


  Пининфарина е също марка, при това голяма!

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  И??

  Какъв е смисълът да се гонят рекорди за стотни или хилядни????

  А иначе "Махиндра" все още прави евтини електромобили!
  —цитат от коментар 26 на ajsayder


  Много по-важно е да стигнат до конвейра, и до сърцето на потребителя.
  Иначе със сигурност индийците с евтината си работна ръка може и да изпреварят жълтурковците, които все повече дразнят с ментетата и копирането.
  Но който и да е автомобил, както и да е произведен, като му сложиш антиблокиращите с-им в спирачките, възглавниците, и разните му с-ми за намаляване на вредните емисии, и изведнъж крайната цена се е удвоила.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Спомняте ли си един модел на жълтурковците ? "Грейт уол волекс"
  https://www.google.bg/search?q=грейт +уол+волекс&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj07omM_JHhAhVw1eAKHYvnDnMQ_AUIDigB&biw=1366&bih=654
  1:1 с Тойота Ярис. Само дето повече трака

  Да сте видяли някой да копира нещо китайско?? Часовник, химикалка? Няма и да видите, защото ще е грозно

 36. 36 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  ДО 9 -казва се дизайн БТ с кибрит./БТ са стара малка цигари./Една кутия цигари с кутия кибрит отгоре.

 37. 37 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Много по-важно е да стигнат до конвейра, и до сърцето на потребителя.
  Иначе със сигурност индийците с евтината си работна ръка може и да изпреварят жълтурковците, които все повече дразнят с ментетата и копирането.
  Но който и да е автомобил, както и да е произведен, като му сложиш антиблокиращите с-им в спирачките, възглавниците, и разните му с-ми за намаляване на вредните емисии, и изведнъж крайната цена се е удвоила.
  —цитат от коментар 34 на historama


  1. Цената се удвоява съвсем тарикатски , господин Ананд Махиндра го е измислил.
  Слага се на индийска кола логото на Пининфарина , оповестява се гръмко, че е електро .. ... и воала - продуктът става лимитед едишън и як ... ...и снобите-идиоти купуват ..
  А ако не могат да купят , се превъзнасят из форуми.
  Цената даже се утроява!

  2."Много по-важно е да стигнат до конвейра, и до сърцето на потребителя..."
  Да!
  Ама то и за това е измислено.
  Електро! .. Все ще се намерят електрокаристи да купят ..
  Путин и Медведев се опитваха да наложат електрото в Русия , ама никой там не купува .. хората се не лъжат ..
  Обаче, като се каже, че е суперлукс, Пининфарина е намесена , а освен това е и електрокарно-технологично .. все някои от европейските електрокаристи-богаташчета, ще се бръкне ..

  Ей кво шоу правят индийците в Женева:

  https://www.youtube.com/watch?v=CLDf0QsqTv0

 38. 38 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Това е династия. Дядо им го даваха на черно бели снимки в сп. "Наука и техника" как прави дизайн на купета от летви и картон в един двор, някъде 60-те. Тогава бях в 8 кл.
  —цитат от коментар 23 на man_un


  Абсолютно ..
  Ананд Махиндра и Лакшми Махиндра ..
  Черно-бели снимки не съм им видял, ама съм гледал видеоклипове ..

  Дядо им е почнал в Махаращра!
  А днес те имат заводи и в Утар Прадеш , в Корея, в Русия (на Рекстон) в Италия!

 39. 39 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Спомняте ли си един модел на жълтурковците ? "Грейт уол волекс"https://www.google.bg/search?q=грейт +уол+волекс&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj07omM_JHhAhVw1eAKHYvnDnMQ_AUIDigB&biw=1366&bih=6541:1 с Тойота Ярис. Само дето повече тракаДа сте видяли някой да копира нещо китайско?? Часовник, химикалка? Няма и да видите, защото ще е грозно
  —цитат от коментар 35 на historama


  Освен в Утар Прадеш имат центрове и в Делхи, в Калкута, в Мумай ..
  "Махиндра" скоро ще изкарат сосбтвен луксозен джип с марка "Пинафарина" , купе , роадстар , кабриолет ..

  Трябва да изчакаме!


  А китайците само копират!
  Ей я разликата Индия и Китай!

 40. 40 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3797 Весело

  До коментар [#20] от "ajsayder":

  Човек, темата е отекла, но ти пиша, да не се чудиш защо ти ръгат минуси. Ами защото пишеш името на дизайнерите все грешно! Научи се да пишеш, да те вземат насериозно.
  Хайде живи и здрави.....

  Еретик
 41. 41 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#20] от "ajsayder":Човек, темата е отекла, но ти пиша, да не се чудиш защо ти ръгат минуси. Ами защото пишеш името на дизайнерите все грешно! Научи се да пишеш, да те вземат насериозно. Хайде живи и здрави.....
  —цитат от коментар 40 на Костадин Иванов


  Слагат ми минуси, щото мразят индийските фирми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK