Търсенето на нови дизели спада с 18% в Европа и България през първото тримесечие

Търсенето на нови дизели спада с 18% в Европа и България през първото тримесечие

© ReutersТърсенето на нови дизелови автомобили през първото тримесечие на годината спада с около 18% спрямо същия период на миналата година както в Европа, така и в България, сочат разпространените днес данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). Разминаването е 0.3%, като в страните от ЕС сделките с тях са със 17.9% по-малко от периода януари - март 2018 г., а у нас намалението е с 18.2%.


Причините са ясни - скандалът с измамите при разхода на гориво и въвеждането на все повече зони, в които дизелови коли няма да се допускат. В повечето случаи ограниченията са за стари дизели, но покрай общата истерия страдат всички модели, въпреки че предлаганите сега на пазара коли често са по-малко цапащи от бензиновите си аналози.


При това положение през първото тримесечие на годината около 60% от продадените нови коли в ЕС са на бензин, а по-малко от една трета ползват дизел. Моделите на алтернативни горива - ток, газ и т.н., формират 8.5% от сделките в страните от ЕС. Само автомобилите с електромотор - електромобили и хибриди, държат 2.5% от пазара.
От петте големи пазара единствено в Германия няма ръст в търсенето на бензинови коли, където дори се отчита намаляване на популярността им с почти 6%. В същото време в Италия скокът в търсенето е над 21 на сто.


В същото време от всички обхванати от статистиката страни само в Германия, Естония, Латвия и Литва продажбите на дизели са по-големи от първото тримесечие на предходната година.


В ЕС търсенето на автомобили на алтернативни горива скача с близо 26%. Най-голяма заслуга за ръста имат плъгин хибридите и електромобилите, от които са продадени с 40% повече коли (99 174 бройки). Поглед само към сделките с електромобили сочи скок в търсенето с 84.4%.


При хибридите, които не се зареждат от електрическата мрежа, продажбите са се повишили с 33.3%, а от колите на пропан-бутан и метан са продадени със 7.2% по-малко.


В България търсенето на бензинови автомобили се увеличава с 15%, като стига 5232 бройки. Купените дизели са 3936 при 4810 година по-рано.


Продадените електромобили през тримесечието са 94, или с 96% повече от януари - март 2018 г. При плъгин хибридите скокът при регистрациите е над 157%, но формиран от едва 18 автомобила. Ако говорим за класическите хибридни модели, там търсенето нараства със скромните 10.7%, като са купени 272 такива коли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK