Продажбите на нови коли в ЕС мръднаха леко нагоре след осем месеца на спад

Продажбите на нови коли в ЕС мръднаха леко нагоре след осем месеца на спад

© ReutersПродажбите на нови автомобили в ЕС се повишиха с 0.1% през май, след осем поредни месеци на спад, започнали през септември миналата година. Според данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа, разпространени днес, заслугата за това е на страните от Източна Европа, в които търсенето скача с 6.2% при спад от половин процент за Западна Европа.


Продадените нови коли в ЕС през май са малко над 1.4 млн. От големите пазари през миналия месец повече автомобили са се купували в Германия (+9.1%) и Франция (+1.2%). На другия полюс са Испания, с по-ниски продажби от 7.3%, Великобритания (‐4.6%) и Италия (‐1.2%).


От началото на годината до края на май са купени над 6.7 млн. нови леки коли, което е с 2.1% по-малко от същия период на 2008 година.


Къде сме ние


Поглед към данните за България, показват ръст и за май и за петте месеца на годината. През миналия месец са били купени 3641 нови леки коли, което е с малко над 10% по-добър показател от миналата година. За периода януари - май сделките са 15 068 (+3.9%). Данните за България винаги трябва да се гледат с едно наум, от една страна, заради реекспорта, а, от друга, заради регистрацията като лекотоварни на по същество леки коли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK