Директно в производството на автомобили са ангажирани 2.6 млн. европейци

Директно в производството на автомобили са ангажирани 2.6 млн. европейци

© ReutersДиректно в производството на автомобили в страните от ЕС са ангажирани 2.6 млн. души, съобщи днес Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA). Това е 8.5% от работната сила в съюза.


Най-много хора са ангажирани в производството на автомобили, двигатели и компоненти за автоиндустрията в Германия (870 хил.), Франция (223 хил.) и Полша (203 хил.). За България фигурира числото 24 380.


Наскоро от автомобилен клъстер България съобщиха, че в страната има над 230 компании, произвеждащи компоненти за автомобилната индустрия, като в тях са заети над 60 хил. души. Разминаването вероятно идва от тълкуването на термина "директно ангажирани в производството на автомобили".
Интересни са данните, показващи в кои страни производството на автомобили формира най-голям процент от общата заетост. По този показател на първо място е Словакия с 15.4%. Там заводи имат "Киа", "Хюндай", "Фолксваген" и "Ягуар Ленд Роувър". Вече дори се чуват предупреждения, че твърде сериозната зависимост на страната от автомобилното производство може да създаде проблеми.


В Румъния 15.3% от всички заети са в автомобилната индустрия основно заради завода на "Дачия" край Питещи. Третата позиция е за Чехия (13.4%), като основният работодател в страната е "Шкода". Интерактивна карта с данните можете да видите тук.


Друга статистика на АСЕА сочи, че в страните от ЕС има 309 завода за производство на леки, лекотоварни, товарни автомобили, автобуси и двигатели. 137 от тях правят леки коли. На интерактивната карта, която може да се види тук, България присъства със завода край Баховица за сглобяване на автомобили "Грейт Уол". Общо в 21 от 28 страни от ЕС има заводи за превозни средства или двигатели за тях.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK