Търсенето на нови дизели спадна с над 17 за ЕС и над 22 на сто в България

Въведените и готвените ограничения за сега засягат само старите дизелови модели, но общата истерия се отразява на продажбите на всички автомобили с такива двигатели.

© Associated Press

Въведените и готвените ограничения за сега засягат само старите дизелови модели, но общата истерия се отразява на продажбите на всички автомобили с такива двигатели.Търсенето на нови дизелови автомобили в страните от ЕС намалява със 17.2% през първото полугодие, като за България сривът е 22.3 на сто, сочат разпространените днес данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА). Така делът на продадени бензинови коли за второто тримесечие вече е почти 60%.


Тази тенденция е трайна и се дължи на планираното въвеждане на рестрикции за влизане в определени зони на дизелови коли и намеренията забраните да обхващат все по-големи части от населените зони. Друга причина е все още неотшумелите скандали около манипулираните данни за разхода на гориво на тези автомобили.


В България в периода април-юни са продадени с 26% по-малко автомобили с дизелови двигатели, като те вече са 3992 срещу 5546 за същия период на 2018 г. За полугодието търсенето на дизели е 22.3 на сто по-ниско, като са купени 7928 модели с такива двигатели.
В същото време данните на Пътната полиция за целия автопарк показват, че за периода януари - юни делът на леките автомобили с дизелови двигатели в България плавно се увеличава. Само за шест месеца разликата между колите на двата основни вида горива е намаляла с 49 184 бройки.


Така към първи юли на бензин са 1 316 424 леки коли (-23 395), а на дизел 1 243 965 (+25 754). Следват тези на различни варианти на газ - пропан-бутан и метан, които са почти 200 хиляди. Към 1 юли в България има регистрирани почти 3.69 млн. моторни превозни средства. От тях повече от 2.78 млн. са леки коли.


Засилен интерес към моделите на ток


В същото време продажбите на нови бензинови автомобили за полугодието не скачат с тези темпове. За страните от ЕС ръстът е 2.5%, а за България с 11.5%.


В същото време се забелязва сериозен ръст в търсенето на електромобили. За евросъюза той е над 90% за полугодието със 125 344 продажби.


За България за същия период е 120.3%, формиран от 141 продажби. Основна заслуга за това има услугата за споделени автомобили в София Spark, който постоянно разширява автопарка си.


Нагоре вървят и продажбите на плъгин хибриди - с 6.9% за ЕС и 73.3 на сто в България за полугодието, както и на класическите хибриди - 39.8% за Европа и 26% в нашата страна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK