Продажбите на нови дизели в България спадат, на електромобили и хибриди скачат

На проведения през миналия месец автосалон бяха показани рекордните 13 електромобила, 5 зареждащи се от контакта хибриди (плъг-ин) и 17 меки и класически хибрида.

© Анелия Николова

На проведения през миналия месец автосалон бяха показани рекордните 13 електромобила, 5 зареждащи се от контакта хибриди (плъг-ин) и 17 меки и класически хибрида.Търсенето на дизелови модели в България и страните от ЕС продължава да пада, а интересът към колите, притежаващи електромотор, все така нараства, показват данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа за деветмесечието, разпространени днес. В целия Европейски съюз за този период са регистрирани с 16.4% по-малко дизели (почти 3.61 млн), бензиновите модели са с 3.4% повече (близо 6.93 млн.), а търсенето на електромобили и зареждащи се от контакта хибриди скача с 42.6% (308 460 броя).


Тази тенденция е трайна и се дължи на планираното въвеждане на рестрикции за влизане в определени зони на дизелови коли и намеренията забраните да обхващат все по-големи части от населените зони. Друга причина са все още неотшумелите скандали около манипулираните данни за разхода на гориво на тези автомобили.


Като цяло в страните от ЕС за деветмесечието са продадени малко над 945 хиляди автомобила с електромотор. В същото време само на двигатели с вътрешно горене разчитат над 10.73 милиона леки коли.
В България разлюбването на дизела е още по-изразено, като търсенето на коли с такива двигатели пада с 19% до 11 956 бройки. Купените бензинови модели са почти 16 хиляди (+9.1%). Ръстът в търсенето на електромобили е 64.5%, формиран от 181 сделки. 102 от покупките на електромобили са от услугата за споделен превоз в София Spark.


При плъгин хибридите продажбите се повишават с почти 70 на сто (39 покупки), а при класическите хибриди с малко над 24% (1370).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK