Броят на леките коли на газ и на ток скочи с над 50% за година

Броят на леките коли на газ и на ток скочи с над 50% за година

© Анелия НиколоваБроят на леките коли в страната, използващи за гориво различни видове газ, както и тези на електричество се е повишил с над 50% към края на юни, в сравнение със същия период на миналата година, се вижда от официалната статистика на пътната полиция. Акцията на полицията от началото на годината за проверка на това дали в талона е записано, че колите ползват пропан-бутан или метан, е довела до увеличаване на техния брой със 103 669 и те вече са 305 960 (+ 51%).


Фактът, че срокът за записване в талона на това обстоятелство беше удължен до края на ноември, предполага, че делът на колите на газ ще продължи да расте.


Броят на електромобилите нараства с над 57 на сто до 1493 броя (+ 544). Обяснението може да се търси в сериозните сделки от юни миналата година до сега, свързани с разширяването на автопарка от коли на първата услуга за споделени автомобили Sрark, както и в падането на цената на подобни модели на вторичния пазар.


Броят на хибридните модели, използващи двигател с вътрешно горене и електромотор, се е повишил с 2989 бройки и те вече са 9817 (+43.77%).
Продължава тенденцията на увеличаване на броя на леките коли, използващи дизел, за сметка на тези на бензин. Към 30 юни на нафта са 1 319 985 автомобили, което е с над 6% повече от същия период на миналата година.
Бензиновите леки коли са със 7.11% по-малко и вече са 1 222 741. Като цяло броят на регистрираните превозни средства в страната от всички категории се повишава с 3.38% и те са 3 811 732. От тях леките автомобили са 2 870 070 (+3.19 на сто).


Как се отрази коронавирусът на пазара на нови и употребявани автомобили вижте тук

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK