Сривът на продажбите на нови автомобили продължава

Сривът на продажбите на нови автомобили продължава

© Георги ПауновскиПродажбите на нови леки автомобили в страните от ЕС продължават да се сриват за трети пореден месец, като през септември те са с 23% по-слаби от миналата година, сочат разпространените днес данни от Асоциацията на производителите на автомобили в Европа. Основната причина продължава да е недостигът на чипове, който не позволява заводите да работят на пълни обороти. Така се стигна до положението търсене на нови автомобили да има, но предлагане да липсва, което пък предизвика и повишаване на цената на употребяваните коли (подробности вижте тук).


Сред 27-те страни, обхванати от статистиката, в 25 има срив, като с купените 1446 нови леки автомобила за България той е 20.7% За първите девет месеца на годината продажбите в ЕС все още са на плюс (+6.6%) заради силните март, април и май. За България ръстът е малко под 12%, формиран от 19 040 сделки.


Данни на анализаторската компания LMC Automotive, излезли тази седмица показват 20% срив и на продажбите през септември на нови коли в световен мащаб. Продадени са почти 6.23 млн. броя при близо 7.82 млн. година по-рано. Ръстът за деветте месеца е 12.1%, като в цял свят са били купени 60.57 млн. нови леки автомобили.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK