"Волво" инвестира 1.2 млрд. евро в завод за електромобили в Словакия

Разположението на заводите на "Волво" в Европа

© Волво

Разположението на заводите на "Волво" в ЕвропаВолво карс" ще инвестира 1.2 млрд. евро в свой трети производствен център в Европа, който ще се намира в Словакия, съобщиха от компанията.


Той ще е климатично неутрален и ще произвежда само електрически автомобили, следвайки амбицията на Volvo да стане изцяло електрическа марка до 2030 година. Заводът ще е в Кошице, като ще е петия за автомобили в страната.


Volvo Cars има амбицията да достигне 1.2 милиона годишни продажби до средата на десетилетието, което планира да осъществи с глобално производство в Европа, САЩ и Азия.
Изграждането на завода ще започне през следващата година. Серийното производство на изцяло нова генерация електрически автомобили Volvo ще тръгне през 2026 година.


Новият завод в Словакия ще прoизвежда по 250 хил автомобила годишно и ще открие няколко хиляди нови работни места в региона. Към момента в Европа Volvo има още две производствени мощности - в Торсланда (Швеция) от 1964 г. и в Гент (Белгия), отворил врати година по-късно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK