Търсенето на нови автомобили в България леко се повишава, на стари малко се свива

На провелия се през юни автосалон в София наличните коли бяха продадени са часове

© Георги Кожухаров

На провелия се през юни автосалон в София наличните коли бяха продадени са часовеИзбори 2022

Търсенето на нови автомобили в България, на възраст до 5 години леко се повишава, а на стари малко се свива, показват данните на "Пътна полиция" за регистрациите за полугодието. Купените чисто нови леки автомобили са 14 639, което е с 13.3% повече от същия период на миналата година. При колите до 5 години ръстът е 6.23% (6375 продажби).


Купените леки автомобили на до 10 години са 13 032 или с около 3% по-малко от полугодието на миналата година. Най-много са придобитите от българите кола на над 10 години - 68 170 (почти - 9%). Като цяло за полугодието новорегистрираните леки коли в страната са 102 518, или с 4.63% по-малко спрямо периода януари-юни 2021 г.


За съжаление тенденция на ръст в продажбите на нови коли не се дължи на преориентиране към тях, а на факта, че притокът на по-стари от Западна Европа рязко намаля. Причината е недостигът на чисто нови, което кара хората да не сменят автомобилите си.
Продажбите на нови леки автомобили в страните от ЕС през юни са най-ниските за този месец от 1996 година, сочат данните на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА), разпространени вчера. Резултатът от 886 510 доставки е с 15.4% по-нисък от същия период на миналата година.


Като цяло това е дванадесети пореден месец на спад на продажбите на нови автомобили. Както е добре известно причината не е в намалялото търсене, а в невъзможността на производителите на произведат поръчаните коли, заради продължаващия недостиг на чипове и нарушените вериги на доставките на различни компоненти, заради войната в Украйна.


За разлика от предишните месеци спад на доставките, макар и скромен - едва 1.2% има и в България, където са купени 2918 нови автомобили за месец. За полугодието обаче все още има ръст от 13.3%, както вече стана дума.


България е едва шестата страна с движение на продажбите нагоре от началото на годината, като то е и второто най-значимо, след Румъния (+23.1%). Другите държави, в които има покачване на доставките на нови автомобили за полугодието, са Латвия (+6%), Кипър (+5.9%), Словакия (+3.9%) и Ирландия (+2.1%.


От големите концерни най-значим спад на продажбите отбелязват марките на "Стелантис" ("Пежо", "Ситроен", "Опел", "Фиат" и др.) - с 21.1%. Следва "Фолкксваген груп" с 19.4%.


Ръст от почти 110% на продажбите на електромобили в България


Иначе данните на "Пътна полиция" за България показват и интересно раздвижване има и при източника на енергия, които леките коли в България използват в момента. Най-много са на дизел 1.37 млн. (ръст от 3.45% за година), следват тези на бензин - 1.06 млн. (-1.75%). На метан и пропан-бутан се движат 367 502 леки коли (+5.52%).


Най-сериозен е ръстът на електромобилите - почти 110%, но формиран от едва 5052 коли. Броят на хибридите се е повишил с 28.5%.


Като цяло броят на леките коли остава почти без промяна - 2.81 млн. Общият брой на превозните средства се увеличава с почти процент до 3.82 млн.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK