БМВ груп инвестира 2 млрд. евро в завода си в Унгария

Така ще изглежда завода в Дебрецен, когато бъде завършен

© БМВ Груп

Така ще изглежда завода в Дебрецен, когато бъде завършенБМВ Груп ще инвестира над 2 млрд. евро и ще открие 500 работни места в завода си край унгарския град Дебрецен до 2025 година, съобщиха от компанията. Средствата ще се използват за изграждането на неговата територия и на мощност за производство на ново поколение батерии.


Според члена на борда на директорите за производство в БМВ АГ Милан Неделкович това ще е най-модерният автомобилен завод в света.


Строителството на завода в Дебрецен започна преди около шест месеца като първоначално плановете бяха там да се правят само автомобили. Впоследствие е решено на място да се сглобяват и батериите за електромобилите, които ще слизат от поточните линии.
Началото на производството на високоволтови батерии от шесто поколение ще се проведе успоредно със старта на автомобилното производство. Батерията е от решаващо значение за качествата на електрическия автомобил. Със следващото поколение батерии скоростта на зареждане и пробега ще се увеличи с до 30 %, отбелязват от БМВ.


От компанията посочват още, че въглеродният отпечатък при производството на батерии в Дебрецен ще е с до 60% по-нисък от този при направата на стария тип батерии. Това става възможно заради използване на кобалт, литий и никел, които са от стари батерии. В допълнение заводът ще използва само електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK