Силен март за автомобилните продажби в Европа, България е на другия полюс

Силен март за автомобилните продажби в Европа, България е на другия полюс

© ReutersСериозен ръст в продажбите на нови автомобили от близо 29% през март отчита в страните от ЕС браншовата асоциация АСЕА. За месеца са купени повече от 1 млн. нови коли, като всички основни пазари отбелязват двуцифрен ръст на доставките.


На този фон България, която в предишни месеци беше сред лидерите по ръст, отчита спад на продажбите с 14.5%. По-слаби продажби от миналия март има само още в Малта (-29.1%).


За първото тримесечие на годината ръстът в продажбите на нови автомобили в страните от ЕС е почти 18%, формиран от 2.65 млн. сделки. В България са купени 7123 нови леки коли, което е с почти 7 на сто по-силен резултат от първото тримесечие на 2022 г.


Търсенето на хибриди и електромобили продължава да расте
От АСЕА отбелязват, че през март делът на хибридите и електромобилите продължава да расте, като на тях вече се дължат съответно 24.3% и 13.9% от всички сделки. Все още обаче хегемонията на бензиновите модели продължава, като 37.5% от всички продадени нови автомобили използват това гориво. На дизел са 14.5 на сто от купените нови леки коли в страните от ЕС.


За първите три месеца на годината България отбелязва над 169% ръст на продажбите на електромобили, до голяма степен формиран от голямата поръчка на такива автомобили от най-голямата компания за споделени автомобили в страната. При плъгин хибридите има ръст в доставките с 64.3%, но все пак става дума за купени едва 46 автомобили. Като цяло в България за първото тримесечие делът на електромобилите е 5.9% от всички купени леки коли, което е ръст с 3.6%. Хибридни са едва 0.6% от всички продадени в страната нови автомобили.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK