Автоиндустрията предупреди, че Евро 7 ще оскъпи колите в пъти повече от очакваното

Автоиндустрията предупреди, че Евро 7 ще оскъпи колите в пъти повече от очакваното

© ReutersПредложеният регламент Евро 7 ще увеличи производствените разходи за автомобили, микробуси, камиони и автобуси в пъти повече от първоначалните разчети на Европейската комисия, която настоява за новите нива на вредни емисии. Според проучване на Frontier Economics разходите за едно превозно средство възлизат на около 2000 евро за леки автомобили и микробуси с двигател с вътрешно горене и на близо 12 000 евро за дизелови камиони и автобуси. Тези числа са от 4 до 10 пъти по-високи от изчисленията на комисията в нейната оценка на въздействието на Евро 7 (180 - 450 евро за леки автомобили и микробуси и 2800 евро за камиони и автобуси).


Тези оценки обхващат само преките производствени разходи, предимно за оборудване и инвестиции. От Асоциацията на производителите на автомобили в Европа отбелязват, че тези допълнителни разходи ще са изцяло за сметка на крайните потребители.


С настоящите правила Euro 6/VI ЕС има най-всеобхватните и строги стандарти за емисиите на замърсители (като NOx и прахови частици) в света. Въпреки това се въвежда още по-строг стандарт.
"Европейската автомобилна индустрия се ангажира да продължи да намалява емисиите в полза на климата, околната среда и здравето. Предложението за Евро 7 обаче просто не е правилният начин да се постигне това, тъй като ще има изключително ниско въздействие върху околната среда при изключително високи разходи", заяви Сигрид де Врис, генерален директор на ACEA.


Тя отбелязва, че по-големи ползи за околната среда и здравето могат да бъдат постигнати чрез преминаване към електрификация, като същевременно по-старите превозни средства по пътищата на ЕС, бъдат заменени с високоефективни модели Евро 6/VI.


Освен преките разходи предложението за Евро 7 ще предизвика и непреки разходи, като например по-голяма себестойност на километър изминато разстояние. През целия експлоатационен период на превозното средство това може да доведе до увеличаване на разходите с 3.5%, или допълнителни 20 000 евро за тировете и 650 евро за леки автомобили и микробуси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK