Глобите за винетки до края на годината ще се налагат само на пътя

Един от екипите на т.нар. тол полиция, които могат да налагат санкции на пътя.

© Агенция Пътна инфраструктура

Един от екипите на т.нар. тол полиция, които могат да налагат санкции на пътя.Ако по една или друга причина сте пътували без винетка тези дни и се притеснявате дали няма да получите глоба по пощата, можете да си отдъхнете. До края на годината санкции за неизрядните ще се налагат само на пътя, след като водачите бъдат спрени от служители на Националното тол управление, Пътна полиция или проверени от служители на гранична полиция при излизане от страната.


Това следва от отговор на Националното тол управление до Съюза на българските автомобилисти по повод тяхно запитване. Причината да няма електронно правоприлагане е, че все още има действащи хартиени винетки. След като плановете за трансформирането им в електронни бяха преразгледани, в базата данни на тол управлението няма информация за водачите, които са изрядни на база старата организация за плащане на пътуването по пътищата.


При това положение хиляди автомобили с хартиени винетки излизат като нарушители, а при комуникация по пощата няма как да се отсеят неизрядните.


Глобите към днешна дата
Както е известно, от началото на годината контролът за плащането на ползването на пътищата се осъществява основно от служители на тол полицията чрез стационарни и мобилни камери. По снимки от монтираните на рамки над пътищата средства за заснемане глоби ще започнат да се налагат от следващата година.


Камерите в автомобилите на т.нар. тол полиция сканират номерата на преминаващите автомобили, следва проверка в базата данни и подаване на сигнал, ако липсва информация за платена електронна винетка.

© Надежда Чипева, Капитал

Камерите в автомобилите на т.нар. тол полиция сканират номерата на преминаващите автомобили, следва проверка в базата данни и подаване на сигнал, ако липсва информация за платена електронна винетка.


До края на годината каращите без винетка ще се санкционират на място. Ако това бъде направено от служителите на т.нар. тол полиция, на нарушителя ще му бъде предложено да заплати компенсаторна такса на място, която за лек автомобил е 70 лева.


Плащането може да стане само с дебитна или кредитна карта. Ако не бъде платена на място, компенсаторната такса може да бъде погасена по банков път в срок от две седмици. При положение че в този срок няма плащане, влиза в сила наказателно постановление, което за леките автомобили е 300 лева.


От националното тол управлението напомнят, че хартиеният винетен стикер трябва да остане залепен на предното стъкло на автомобила до изтичане на валидността му.


Как се купува електронна винетка


Тук е моментът да припомним, че към момента електронни винетки могат да се купят през сайта bgtoll.bg и специално разработено мобилно приложение. Плащането в тях ще може да става с дебитна или кредитна карта, както и с банков превод.


Така изглеждат устройствата за закупуване на винетки, разположени по граничните пунктове и в редица търговски обекти.

© Надежда Чипева, Капитал

Така изглеждат устройствата за закупуване на винетки, разположени по граничните пунктове и в редица търговски обекти.


От Агенция "Пътна инфраструктура" уточняват, че при положение че се плаща с карта, това може да стане и броени минути преди пътуването, но ако се разчита на банков превод, е добре той да бъде направен няколко дни преди тръгването. Важно е, преди да се потвърди плащането, да се провери дали номерът на колата е въведен правилно, тъй като при грешка парите не се възстановяват.


Електронна винетка може да се купи от терминали за самотаксуване в търговските обекти, както и на каса в познатите досега места - бензиностанции, пощенските клонове, областните пътни управления, easypay, офиси на А1. Хубаво е, преди да потеглите на път, да проверите на сайта bgtoll.bg или в мобилното приложение дали за автомобила ви има информация, че е с винетка.


Цените на винетките не се променят, като за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Нова е уикенд винетката с цена 10 лева, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK