Полезните приложения за всички пътуващи

Полезните приложения за всички пътуващи

© РеноПреди да потеглиш на път, винаги е добре да знаеш какъв е трафикът по избрания маршрут, има ли катастрофи, ремонти, полицейски засади, дали не е по-добре заобиколиш... В днешно време няколко полезни приложения отговарят на повечето от тези въпроси, при това в реално време.


Във всеки магазин за приложения могат да се намерят стотици програми, рекламирани като улесняващи живота на шофьорите, но тук става дума за тези, които съм тествал лично и имам преки впечатления от работата им.


Ако става дума за трафика, безспорно най-познатата и полезна програма е "Гугъл мапс" (Google Maps). Неговото предимство е, че обединява в една навигация и данни за трафика, така че да предложи най-бързият маршрут между две точки.
Eдин от автомобилите, събиращ данни за услугата на "Гугъл мапс" - "Стрийтвю".

Eдин от автомобилите, събиращ данни за услугата на "Гугъл мапс" - "Стрийтвю".


Да си призная, от няколко месеца го ползвам дори за пътувания, за които нямам нужда от навигация. Работата е там, че дори за маршрут от 10 километра в София понякога има различа във времето за изминаването му от 20 и дори повече минути.


Социалната медиа на пътя


За качествата на следващото често ползвано от мен приложение "Уейз" (Waze) говори фактът, че за него "Гугъл" плати близо милиард долара през 2013-а. То се явява своеобразна социална медия на пътя, като всеки пътуващ подава информации за проблеми - катастрофа, задръстване, полицейски пост, ремонт и т.н. В допълнение има и данни за трафика, монтираните стационарни и забелязаните мобилни камери.


Скрийншот от "Уейз". Вижда се средната скорост на придвижване в конкретния участък, че в зоната има катастрофа и някакъв друг проблем на пътя.

© Скрийншот от приложението

Скрийншот от "Уейз". Вижда се средната скорост на придвижване в конкретния участък, че в зоната има катастрофа и някакъв друг проблем на пътя.


Това, което е важно да се има предвид, е, че информацията е пълна за по-натоварените участъци, където е по-голям шансът да са минали ползватели на приложението. Проблем е и фактът, че при липса на интернет връзка предупреждението може да закъснее или изобщо да не дойде.


Къде е пътната полиция


Както вече стана дума, приложението "Уейз" дава данни за полицейски засади, но далеч по-подробна е информацията в няколкото групи във "Фейсбук", носещи името I see you КАТ. Те са тематични, като са посветени на един град (София, да речем) или пътен участък (магистрала "Тракия", магистрала "Хемус" и т.н.). Неудобството е, че сигналите не са свързани с карта, така че е полезно преди пътуване просто да се прегледат последните постове. Може и по време на път някой от спътниците на шофьора да следи публикациите в тях.


Няколко от групите I see you KAT

© Скрийншот, Facebook

Няколко от групите I see you KAT


Огледален образ


Добрата новина за всички, които карат сравнително нови автомобили с модерни мултимедийни системи, е, че могат да ползват приложенията "Гугъл мапс" и "Уейз", като ги управляват през дисплея в автомобила. За целта е нужно да инсталират на смартфоните си програмите "Андроид ауто" (Android Auto) (за устройства под Андроид) и "Епъл карплей" (Apple CarPlay) (за "Айфон") и да ги свържат към колата с USB кабел.


Неудобството е, че "Андроид ауто" не може да се изтегли легално от магазина за приложения "Гугъл плей" (Google play). Има вариант обаче да се намери хакната версия след изписването на Andorid Auto, в която и да е търсачка.


Полезните приложения за всички пътуващи

© Рено


С инсталирането на "Андроид ауто" или "Епъл карплей" от екрана на мултимедията се отварят качени на телефона приложения за навигация като "Гугъл мапс" и "Уейз" и такива за музика от рода на "Спотифай" (Spotify). Има възможност и за управление на обажданията.


За улеснение на паркирането


За всички, които се чудят как могат да платят престоя на автомобила си в зона за паркиране в непознат град, изключително удобно е приложението SMS Parking. Използвайки позиционирането чрез GPS-а на телефона, то дава възможност за изпращане на SMS на правилния номер за съответната зона.


Полезните приложения за всички пътуващи

© Дневник


Приложението има данни за платените зони за паркиране в 30 български града и редица европейски. Естествено този текст не изчерпва всички полезни приложения, които един шофьор може да ползва. Можете да използвате коментарите под материала, за да споделите впечатления за вашите любими апликации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK