Кралският национален театър по сателит от Лондон: "Сътрудници"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

"Сътрудници" от Джон Ходж

© Sofia Echo

"Сътрудници" от Джон Ходж

5 декември 2011 г., Cinema City, 19: 00 ч.


За филма

За първи път в България можете да гледате хитови представления на Кралския национален театър в Лондон, които се излъчват по сателит в повече от 700 салони в над 22 държави. По този начин зрителите по цял свят могат да гледат представлението заедно с публиката в театралния салон в британската столица.


Също както при традиционния театър, по време на антракта публиката може да излиза от залата, но може и да остане и да гледа интервюта с режисьора и актьорите в спектакъла. За разлика от филмовите прожекции в кината обаче театралното представление е предвидено да се покаже само веднъж. Оригиналният език е английски, със субтитри на български.


Първата постановка, която Британски съвет и МТФ "Варненско лято" представят у нас в Cinema City с подкрепата на Столична община, е "Сътрудници" (Collaborators) – съвременна пиеса от британеца Джон Ходж, сценарист на култови филми като "Трейнспотинг", "Плитък гроб" и "Плажът". Билетите за всички представления на пиесата в Лондон вече са изкупени за целия сезон на британския национален театър и в момента може да бъде видяна само чрез сателитното излъчване.


Няколко дни след международната премиера на "Сътрудници", в България ще можем да гледаме запис от цялото живо предаване на представлението – на 5 декември (понеделник) 2011г., от 19.00ч в Cinema City (Mall of Sofia). От 2012г. следващите международни премиери на Кралския национален театър ще бъдат излъчвани изцяло на живо и в България. Информация за пиесата Москва, 1938 г. Опасно място за хора с чувство за хумор, а още повече за такива с чувство за свобода.


Великият писател Михаил Булгаков, който живее сред дисиденти, преследвани от тайната полиция, притежава и двете. Затова му възлагат невъзможна задача – той да напише пиеса, възхваляваща Сталин по случай шестдесетия рожден ден на диктатора. Вдъхновена от исторически факти, пиесата "Сътрудници" е едно нереално пътуване из трескавото въображение на писателя, който се изгубва в страховити и смущаващо забавни отношения с всемогъщия главен герой на своята пиеса.


"Да убивам враговете си е лесно. Предизвикателството е да успея да променя начина, по който мислят, да контролирам умовете им. А мисля, че контролирам твоя доста добре. В идните години ще мога да кажа: Булгаков? Да, ние дори го обучавахме. Той се предаде. Видя светлината. Ние го пречупихме, можем пречупим всеки. Това е човека срещу чудовището, Михаил. И чудовището винаги печели."


Новата пиеса на Джон Ходж представя смъртоносната игра на котка и мишка, чрез която се разкриват ужасяващите компромиси и унижения, на които хора с власт могат да подложат един творец. Алекс Дженингс играе Булгаков, а Саймън Ръсел Бийл - Сталин. "Актьорски състав-мечта – Алекс Дженингс (Булгаков) и Саймън Ръсел Бийл (Сталин)… Един наистина голям тандем, от който се разтърсваш, потръпваш и се превиваш от смях, даже когато знаеш, че не бива."


Дейли Телеграф "Сътрудници" е свежо и изпълнено с енергия представление, с плътни, пулсиращи от гротеска вени" Ивнинг Стандард "Изключително, специално… Абсурдно гениален поглед към Сталин, а също и смях през сълзи." Дъ Таймс Представлението се осъществява с медийното партньорство на "Радио Фреш" и безплатния културен гайд "Програмата".


Цена: 15 лв.

Повече

Monster Hunter: Филмът

Monster Hunter: Филмът

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK