Кой се страхува от Юлия Кръстева?

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

НДК

НДК

Режисьори: Искра Ангелова и Милена Гетова

Оператори: Недялко Данов и Николай Илиев

Субективна камера: Искра Ангелова

Сценарист: Искра Ангелова

Композитор: Антон Пиперов


За филма

Лентата показва фрагменти от живота на един от най-ярките умове на нашето съвремие - българката Юлия Кръстева – лингвист, писател, философ, психоаналитик, феминист, семиотик, атеист, съпруга и майка.


"Една жена с български произход, френска националност, европейско гражданство, осиновена от Америка", както сама се описва, Юлия Кръстева напуска България съвсем млада и се превръща в световен учен и личност с огромно влияние в европейската и световна култура, отличена от папа Бенедикт XVI като един от най-изтъкнатите духовни лидери в света през 2011 г.


"Тя промени мястото на нещата, нейната работа е изцяло нова, точна", пише за нея самият Ролан Барт. "Бунтуваща се, искрена, блестяща" я наричат учени, политици и преподаватели във филма за нея. В него срещаме и още една звезда – нейния знаменит съпруг, писателят Филип Солерс.


От трудовете й за поетическия език, изгнаничеството, женския гений и чистотата на езика до предизвикателствата като писател на съвременни романи, Кръстева се намесва в нещата, за да ги промени. Изцяло в крак с времето си, днес тя прилага методите на психоанализата в помощ на младежите, увлечени от ислямския радикализъм и ДАЕШ.


"Кой се страхува от Юлия Кръстева?" е първият български документален портрет на една от най-влиятелните личности в съвременния културен свят. За нея вече има три френски документални филма, единият – на френската телевизия АРТЕ. По време на снимките екипът е допуснат до дома й, а Юлия им показва своя Париж и ги запознава с най-близките си приятели, семейство, последователи и съратници.


Филмът е копродукция на БНТ, НДК и Wonderland Productions

Повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK