Бразилско кино: късометражна програма 1

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Programata

Programata

португалски, с английски субтитри, късометражен

Бразилия, 78'


За филма

Кралицата
Бразилия, 2016, 30 мин., фантастика
Режисьор: Сабрина Фидалго
Рита накрая осъзнава мечтата да стане кралица на самба училището в нейната общност, но тя ще трябва да се бори срещу вътрешни и външни неясни сили.


Негърска коса
Бразилия, 2017, 16 мин. документален
Режисьори: Суахили Видалд, Клаудия Алвес
Как се потискат естетически черни жени, за да се приспособят към предварително установените модели? Филмът дава глас на трима герои, излагайки връзката им с къдравата коса. Те са в състояние да разкажат своите житейски траектории, истории за предразсъдъци и да ни покажат как самоприемането на техните корени е било и е от основно значение да се утвърдят като черни жени в страна като Бразилия.


Пресичане
Бразилия, 2017, 5 мин.
Режисьор: Сафира Морейра
Използвайки поетичен език, филмът започва от търсенето на фотографската памет на черните семейства и поема критична и позитивна позиция в лицето на отсъствието и заклеймяването на представителството на негъра.


Разбойническа душа
Бразилия, 2018, 15 мин., фантастика
Режисьор: Марко Антонио Перейра
Страст и мечта в разочарование. Понякога сърцето на човек харесва грешни неща и грешни хора. Прожектиран в Берлинале 2018.


Душата в очите
Бразилия, 1973, 12 мин. фантастика
Режисьор: Zozimo Bulbul
Филмът се смята за предшественик на черното кино в Бразилия. Метафора за робството и търсенето на свобода чрез вътрешната трансформация на съществото в игра на образи с конкретно вдъхновение.

Повече

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK