Живот нависоко

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Киномания 2018

Киномания 2018

Германия-Франция-САЩ-Великобритания-Полша, 2018, 113 мин

режисьор – Клер Дени

продуценти – Андрю Лорън, Д. Дж. Гугенхайм, Клаудия Щефен, Кристоф Фридел, Лоранс Клерк, Оливие Тери Лапине, Оливър Дънги и Клаудия Шмея

сценарий – Клер Дени и Жан-Пол Фарго

в съавторство с Джеф Кокс и Андрю Литвак

оператор – Йорик льо Со

монтаж – Ги Льокорн

музика – Стюарт Стейпълс

художници – Олафур Елиасон и Франсоа-Рено Лабарт

продукция на PANDORA FILM PRODUKTION/ALCATRAZ FILMS/THE APOCALYPSE FILM COMPANY/MADANTS

световен разпр. – WILD BUNCH

разпр. за България – 6А МЕДИА ЕНТЪРТЕЙНМЪНТ

награди: Сан Себастиан – Наградата на ФИПРЕССИ

в ролите: Робърт Патинсън (Монти), Жюлиет Бинош (д-р Дибс), Андре Бенджамин (Черни), Мия Гот (Бойзи), Ларс Айдингер (Чандра), Агата Бузек (Нансен), Виктор Банерджи (професорът)


За филма

Има причина, поради която филмите на френската режисьорка Клер Дени (Слънцето в нас) вдъхновяват киноманите. Като кинематографист, тя е напълно свободен творец. Правила е любовни истории, криминалета, дори и филми на ужасите. Киното й е фокусирано върху достоверността на човешкото поведение в каквато и да е среда.


Така че е колкото нормално, толкова и приятно изненадващо, че Дени ситуира новия си филм в космоса.
Дестинацията е черна дупка, която е достатъчно близо до Земята. Екипажът на космическия кораб е събрал опасни затворници – все хора, които нямат какво да губят. В началото Монти е единственият буден член на екипажа, опитващ се да опази живи останалите, докато кораба се носи из космоса. Но Монти се грижи и за малка дъщеричка, родена на борда. Това е само първият сигнал за задаващия се хаос. Скоро се събуждат и останалите членове и конфликтите започват.


В годините след Здрач, Патинсън приемаше все предизвикателни роли с някои от водещите режисьори на съвременното кино. В този филм Дени използва както красотата, така и енигматичното му излъчване, за да постигне наелектризиращ ефект. Работейки отново с брилянтната Жюлиет Бинош и находчиво подбрани поддържащи актьори, френската режисьорка води всички към дръзки нови територии.


Някои сцени в Живот нависоко може да шокират, но те са само стъпки по пътя на откровенията, предложени от филма. Клер Дени отвежда собственото си изследване на космоса до висини, които на моменти напомнят подхода към жанра на Кубрик и Тарковски.

Повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK