Агата Кристи - Кралицата на криминалните романи

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Master of Art

Master of Art

Германия, 2018, 52 мин.

Режисьор: Ана Щойбер


За филма

Агата Кристи обикновено се описва чрез суперлативи: тя е най-превежданият писател в света с повече от един милиард копия и е създателката на модерния британски криминален роман. Нейните герои Еркюл Поаро и Мис Марпъл са известни в цял свят, а пиесата ѝ "Клопка за мишки" година след година продължава да чупи собствените си рекорди за брой представления и брой зрители.Но коя е жената зад рекордите?


Филмът предприема биографично издирване на улики, като рисува една колоритна личност, чийто живот и творчество са повлияни от световните събития през XX в.

Агата Кристи е не само дисциплиниран труженик, написал 66 романа, още толкова разказа и 33 пиеси. Тя е също така и жена, която не робува на традициите, обича музиката, танците и пътуванията в чужбина, както и да кара ролкови кънки на кея в Торки. Още от малка родителите ѝ я насърчават да бъде независима и тя се превръща в модерна, еманципирана жена, която никога не е позволявала да бъде ограничавана от правилата на английското общество.


Филмът подхожда към легендарната си героиня по много личен начин: с помощта на филми и снимки от архива на Агата Кристи, някои от които са направени и проявени от самата нея. Джанет Морген, единственият оторизиран биограф на Агата Кристи, и експертът по Агата Кристи д-р Джон Къран разказват за най-важните спирки в изпълнения със събития живот на писателката.


Авторката Софи Хана обяснява защо Еркюл Поаро продължава да очарова читателите и днес, а археоложката д-р Шарлоте Трюмплер анализира неоценимата стойност на археологическата работа на Агата Кристи.


Френските графични романисти Ан Мартинети и Гийом Льобо обясняват защо Агата Кристи е напълно модерна жена, а личните спомени на внука на Агата Кристи Матю Причард и неговия син Джеймс Причард завършват картината. Филмът не само рисува удивителен портрет на най-великата писателка на XX в., но и разказва за социалните промени, оставили траен отпечатък върху живота и творчеството ѝ.

Повече

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK