Ленард Бърнстейн: Разделеният гений

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Master of Art

Master of Art

Германия, 2018, 54 мин.

Режисьор: Томас фон Щайнекер


За филма

Един от първите диригенти, родени в САЩ, сдобил се със световна слава, Ленард Бърнстейн е изключителен композитор, и то със сигурност не само заради "Уестсайдска история". Вместо да се концентрира само върху най-известната му творба, Томас фон Щайнекер се заема да нарисува цялостна картина на Бърнстейн. Така филмът се фокусира върху по-малко известните му късни творби и по-конкретно върху три композиции: неговата Меса, мюзикъла "Пенсилвания Авеню 1600" и великата последна опера "Тихо място".


Филмът създава жива картина на разностранно талантливия Бърнстейн, който балансира между ролите си на композитор и диригент, бори се с напрежението между успехите и провалите, между политиката по онова време и собствените си либерални хуманитарни възгледи. Разглежда най-големите постижения на Бърнстейн, като прочутото дирижиране на Малер и участието му в Концертите за млади хора, и показва работата му с млади амбициозни музиканти, както и политическата му обвързаност. Свързвайки точките, Томас фон Щайнекер създава правдоподобен портрет на Бърнстейн по пътя му към най-големия шедьовър: великата американска опера.


Фестивали и награди:
Гран При "Златна Прага" на Международния телевизионен фестивал "Златна Прага", Чехия 2018

Повече

Ятаган

/ Филми
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Джентълмените

Джентълмените

Виж видеото
Екшън

Екшън

Виж видеото
Диви и щастливи

Диви и щастливи

Виж видеото
Вади ножовете

Вади ножовете

Виж видеото
Битката за Мидуей

Битката за Мидуей

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
В кръг

В кръг

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK