Манаки – история в снимки

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Филмотечно кино "Одеон"

Филмотечно кино "Одеон"

2018, 70 мин., Северна Македония

Режисьор: Роберт Янкулоски


За филма

Селекция от ранни филми на Братя Манаки, предоставена от Кинотеката на Северна Македония.


Филмите и делото на братята Милтон (1882-1964) и Янаки Манаки (1878-1954), може би не са познати на мнозина. Техните имена обаче са записани завинаги в историята на Балканите като хората, заснели първите филми на лента по тези земи. Макар да идват от малко селце, те успяват да се издигнат до придворните фотографи на румънското кралско семейство.


Родени в днешна Гърция (тогава в Османската империя), те са фотографи на румънския крал Карол I, сръбския Александър I Караджорджевич, султана Мехмед V.


Историческата бележка показва, че още в тяхното си време кадрите на Янаки и Милтон са силно ценени, но и днес са важни – двамата снимат първия филм на Балканите през 1905. Живеят три години и в Пловдив, където Янаки е депортиран с присъда за незаконно притежание на оръжие (всъщност ползват сръбските пушки единствено за реквизит), така че част от огромното им наследство от над 18 000 негатива е местна продукция.

Повече

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK