Късометражна програма "Съвременно изкуство"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Дом на киното

Дом на киното

АРАНЖО̀РЪТ
Канада, 2020, 12 мин.
Режисьор: Акиле Асенсион
Погледнете ролята на аранжора на музея на изкуството от пристигането на произведения на изкуството до финалната експозиция. Този кратък документален филм представя галерията за съвременно изкуство, ръководителя на фондация Esker, Дъг Хаслам и работата на художниците Джефри Гибсън и Неп Сидху.


ДРУГАТА КЪЩА
Германия, 2020, 29 мин.
Режисьор: Джулия Хиц
16 г. след легендарния пърформънс на Марина Абрамович в Ню Йорк, 26-годишната танцьорка Лин Бентчик приема предизвикателството да повтори нейната творба "Къщата с изглед към океана" по време на ретроспективната ѝ изложба в Bundeskunsthalle. 12 дни и нощи тя живее в три куба - без да говори, без храна или физическо взаимодействие. Срещите с публиката достигат изключителен интензитет. И тогава Марина Абрамович се сблъсква със самата себе си като млад пърформанс артист.


КЕНОТАФ
Франция, 2020, 7 мин.
Режисьор: Катерине Авентурир
Вдъхновена от капричите - въображаеми пейзажи, открити в италианската живопис, Ева Жоспен издига монументална скулптура в Абатство Монмажур. Тя използва картон и се впуска с изключителна прецизност в тази грандиозна и опасна строителна игра. Кенотафът е величествен бароков храм.


МАСИМО БАРТОЛИНИ - ЧЕРЕН КРЪГ КВАДРАТ
Италия, 2018, 4 мин.
Режисьор: Матео Фрители
Филм за живата скулптура Черен Кръг Квадрат, която служи като воден резервоар на пожарната в Кастроп-Рауксел.


СУХА ИГЛА
Великобритания, 2020, 2 мин. 30 сек.
Режисьор: Джеймс Дейвидсън
Суха игла е традиционна техника за печат, произхождаща от 15 век. Това е един деликатен и красив процес, който изисква спокойствие на духа, търпение и десетилетия практика за създаване на изображението. Филм за майстора печатар Ричард Спеър.


ФРЕСКА НА ПАМЕТТА
Франция, 2021, 9 мин.
Режисьор: Оливие Шарпин
В изоставения, зловещ затвор Св. Ана в Авиньон, художникът Жан-Мишел Пансин, подобно на археолог разкрива и възстановява фреска, рисувана от бивши затворници. Този подвиг срещу забравата, извършен от него и екипа му, възвръща част от историята на тези мъже и подчертава изкупителната сила на творението.


ХАЙДА МАНГА
Канада, 2020, 7 мин.
Режисьор: Гилиан Дарлинг
Изобретателят на Хайда Манга, Майкъл Никол Ягхуланаас разширява границите на света на изкуството, като предизвиква създаденото противопоставяне между съвременното и т.нар. "традиционно изкуство".

Повече

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK