Февруари

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Синема Сити

Синема Сити

България-Франция, 2020, 125 мин., цветен, игрален
Режисьор: Камен Калев
Сценарий: Камен Калев
Оператор: Иван Чертов
Музика: Петър Дундаков
Участват: Лъчезар Димитров, Кольо Добрев, Иван Налбантов, Христо Димитров-Хиндо, Милко Лазаров


Новият филм на режисьора Камен Калев тръгва по българските екрани след изключително успешно представяне на световната фестивална сцена. "Февруари" е първият български филм в официалната селеция на фестивала в Кан (2020) в новата история на българското кино.


"Февруари" е поетичен разказ за събитията от живота на един човек - като момче на 8, младеж на 18 и старец на 82. Пътят му в живота изглежда предопределен и монотонен - в родното място и извън него, в жега и в студ, но по всяко време невидима сила като е ли го напътства. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта.


"Съзерцателен и елегичен триптих, запечатал живота на един човек, филмът на Камен Калев Февруари е нестандартен портрет на това, което режисьорът нарича нестандартна личност: собствения му дядо - сдържан човек със сложен характер, живял скромен живот в село в Източна България."
Кристофър Вурлиас, Variety


"Февруари" е може би най-личният филм на Камен Калев. . Вдъхновен от живота на своя дядо, авторът разказва за събития от неговия живот по необичайно поетичен и интригуващ начин. Работата по него продължава пет години и преминава през много перипетии и интересни обстоятелства - от откриването на актьорите Лъчезар Димитров и Кольо Добрев (непрофесионалисти), през снимането на лента с личната 16 милиметрова камера на Христо Явашев - Кристо и стигнем до превеждането и включването във филма на текстове от Борис Христов, Албер Камю и Камел Дауд.


"Работих 5 години върху този филм. Той не е нито биографичен, нито антропологичен. Това е опит за изграждане на една поетична фигура,, събирателен образ. Да дам посока на съвременния човек. Филм за сетивата, но който предизвиква и въпроси" - Камен Калев


Това е шестият му филм показван на най-престижния международен кинофестивал. Досега неговите филми са частвали в паралелните програми "Петнайсетдневка на режисьорите" и "Седмица на критиката", а с тази селекция авторът получава най-високото си признание.


"Нещо, което накрая ни води към една едновременно поглъщаща и разтърсваща тетрадка с бележки за кино на бъдещето" - Карлос Лосийя

Повече

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK