До последния каприз

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

А Плюс Филмс

А Плюс Филмс

Режисьор: Иван Юруков

Сценарий: Иван Юруков, Росен Станев

Оператор: Галина Василева

Музика: Рая Шопова

Продуценти: Иван Юруков, Юлия Атанасова

Продукция: Вагабонти Филмс

Копродуценти: Concept Studio - Кръстьо Ламбев, DreamTeam, ZoomArt

Разпространение: А Плюс Филмс

В ролите: Георги Тенев, Стоян Младенов, Мартин Тодоров, Пепи Тодоров, Светлин Русев, Милена Аврамова, Иван Зикатанов и др.


За филма


"До последния каприз" - кинодебют на Иван Юруков като режисьор


Иван Юруков: "От биографичния роман "Паганини: Дяволският танц" от Ендре Барат много ме впечатли една реплика на Паганини: "На способните завиждат, на талантливите вредят, а на гениалните отмъщават." Книгата е вдъхновение за работата ми над пълнометражния филм "До последния каприз", чийто сюжет е свързан с "24-те каприза" на Николо Паганини - най-голямото предизвикателство към цигуларите, оставено от маестрото. Музиката на Паганини във филма е изпълнена от Светлин Русев, който сам е от световна величина".


Режисьорският дебют на актьора Иван Юруков - "До последния каприз" - ще може да бъде видян на голям екран от 27 май. Филмът е създаден от независим екип от актьори и професионалисти.


"До последния каприз" е филм откровение, който представя две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. Лентата разкрива историята на талантлив цигулар, който изоставя концертната сцена и бяга в забутано селце. Репетира в самота, обсебен от идеята да изсвири съвършено всички "24 Каприза" на Паганини. След последния Каприз, той слага край на живота си.


Духът на Паганини оживява в най-неочаквано и непригодно място - в забравеното село Делвино, в главата на самотен мъж с пропиляна младост, насред ежедневието на простовати селски хора, които никога не са чували изпълнение на цигулка. Чуждестранен журналист и неговата преводачка се натъкват на този абсурден свят, опитвайки да съберат пъзел от живота на цигуларя и да заснемат документален филм.
Повратен момент във филма на Иван Юруков се оказва срещата между търсещия съвършенството артист и младите селски момчета, търсещи баланса с природата и простичкия начин на живот.


Вдъхновение да стартира дебютния си проект Иван Юруков черпи от книгата за живота на виртуозния цигулар и композитор Николо Паганини. Частите от "24 Каприза" на Паганини са изпълнени от световно известния цигулар Светлин Русев, който играе най-добрия приятел на един от главните герои. Участие във филма взимат Георги Тенев, Стоян Младенов, Милена Аврамова, Иван Зикатанов и др. Страхотно впечатление правят и младите таланти Мартин Тодоров и Пепи Тодоров, които имат ключови роли във филма.


По лентата се работи в продължение на 5 години. Завършена през 2020 година, но пандемията с Корона вируса отложи нейната официална премиера. Денят на премиерата - 27 май е избран неслучайно - това е последният ден от живота на гениалния Паганини. Тази година отбелязваме 240 години от неговото раждане.

Повече

Програма

Легенда: предпремиера, премиера, предстоящ

G8 Cinema

Адрес: ул. "Гладстон" №8

  • Вт. 16.08.22

    21:30

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK