Образователното министерство обмисля нови тестове по физическо възпитание за учениците

Упражненията, по които ще бъдат оценявани учениците, са: бягане на 30 метра, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 метра и тест за ловкост

© Министерство на образованието и науката

Упражненията, по които ще бъдат оценявани учениците, са: бягане на 30 метра, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 метра и тест за ловкостЧрез нови тестове Министерството на образованието и науката (МОН) ще измерва физическото състояние на учениците от 1 до 12 клас. В часовете по "Физическо възпитание и спорт" ще бъде използвана съвременна система, включваща тестове, нормативи и оценъчна скала, методика. Други компоненти на нововъведението ще бъдат методика за измерване и оценяване на физическите качества на учениците, както и електронна система за по-лесно съставяне на оценката, съобщава МОН.


Системата е все още на равнище проект, публикуван в сайта на МОН. След месец ще се проведе неговото обществено обсъждане, а влизането в сила на системата се очаква през есента от новата учебна година.


Системата е разработена от Националната спортна академия "Васил Левски" на базата на проучване сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 години в 27 средни училища в 22 града в страната. За провеждането на изследването са помогнали и Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование, както и учители, директори и експерти в системата на училищното образование.
Тестовете са практически, а изпитванията ще се провеждат за не по-малко от два учебни часа в началото и края на годината. Ще се отчита и индивидуалния напредък на учениците чрез съпоставяне на резултатите от предишните години.


Контролните упражнения, по които ще бъдат оценявани учениците, са: бягане на 30 метра, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 метра и тест за ловкост. Така ще бъдат отчетени следните физически качества: бързина, взривна сила на долните крайници, взривна сила на горните крайници и торса, издръжливост и ловкост. При съставянето на оценката ще бъдат отчетени възрастта и полът на учениците.


Окончателната годишна оценка за физическото състояние на учениците (на възраст от 6 до 18 години) ще е средноаритметична. Тя ще се съставя само при наличие на оценки по всичките 5 упражнения. В тестовете не са включени тестове за учениците със специални образователни потребности. Няма да бъдат оценявани и учениците, които са освободени дълготрайно от часовете по физическо.


Новата система ще замени досегашните методи за оценяване, въведени през 1992 и 1995 г. - бягане на 300 метра за момичета, бягане на 600 метра за момчета, коремни преси и тестове за пъргавина.


Оценките могат да бъдат направени по 20 точкова скала или по шестобалната оценъчна система. И в двата случая учителите ще си служат с таблици за приравняване на оценките, изготвени от МОН. За улеснение учителите ще могат да използват и специален софтуер. Той съдържа електронни таблици, в които се въвеждат името, пола и класа на учениците, както и резултатите по отделните тестове. След това програмата изчислява оценките по отделните тестове и окончателната оценка на физическата дееспособност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK