Малки момиченца

Част II - Войната на малките момиченца

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Малки момиченца

© Дневник

Малки момиченца е дългосрочен проект на Ани Васева в сътрудничество с фотографа Иван Дончев и философа Боян Манчев, който се състои от серия инсталации и пърформанси: Един зимен ден, Войната на малките момиченца и Малки момиченца 1. Втората част на проекта, Войната на малките момиченца, се представя в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори Място за срещи на галерия Васка Емануилова, участвайки в Малък сезон 2010 г., проект в сътрудничество с ТР Сфумато.


В концепцията на Ани Васева малкото момиченце е не просто фигура на слабостта и крехкостта; то не е жертва, а неконтролируема сила, чиито капризи, инат и непредсказуемост предизвикват хаос, обърквайки съществуващите властови йерархии в обществото. Проектът обособява собствено пространство в галерията, което налага самостоятелна и специфична рамка на представяне, изграждайки цялостна инсталация от фотографии, обекти и видео, в която зрителят е включен активно.


Днешните медии формират масите с образи на насилие и еротика. Образът на жената-воин, или на войнстващата жена, който вероятно би зарадвал нашите баби-феминстки, се превръща в идеалния образ-продукт на днешните медии от мрачната боза на Тарантино до японската крипто-педофилска манга. Обаче нас ни интересува стихийната енергия на малките момиченца, точката, в която тя (може би) успява да се изтръгне от контрола на медийно-икономическия спектакъл, да изпотроши всичко, а пък после, да става каквото ще.

Повече

Изложби

Невидимия

/ Филми
Невидимия

Невидимия

Виж видеото
21 моста

21 моста

Виж видеото
Ятаган

Ятаган

Виж видеото
Соник: Филмът

Соник: Филмът

Виж видеото
Островът на фантазиите

Островът на фантазиите

Виж видеото
Джоджо Заека

Джоджо Заека

Виж видеото
Доктор Дулитъл

Доктор Дулитъл

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK