Малки момиченца

Част II - Войната на малките момиченца

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Малки момиченца

© Дневник

Малки момиченца е дългосрочен проект на Ани Васева в сътрудничество с фотографа Иван Дончев и философа Боян Манчев, който се състои от серия инсталации и пърформанси: Един зимен ден, Войната на малките момиченца и Малки момиченца 1. Втората част на проекта, Войната на малките момиченца, се представя в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори Място за срещи на галерия Васка Емануилова, участвайки в Малък сезон 2010 г., проект в сътрудничество с ТР Сфумато.


В концепцията на Ани Васева малкото момиченце е не просто фигура на слабостта и крехкостта; то не е жертва, а неконтролируема сила, чиито капризи, инат и непредсказуемост предизвикват хаос, обърквайки съществуващите властови йерархии в обществото. Проектът обособява собствено пространство в галерията, което налага самостоятелна и специфична рамка на представяне, изграждайки цялостна инсталация от фотографии, обекти и видео, в която зрителят е включен активно.


Днешните медии формират масите с образи на насилие и еротика. Образът на жената-воин, или на войнстващата жена, който вероятно би зарадвал нашите баби-феминстки, се превръща в идеалния образ-продукт на днешните медии от мрачната боза на Тарантино до японската крипто-педофилска манга. Обаче нас ни интересува стихийната енергия на малките момиченца, точката, в която тя (може би) успява да се изтръгне от контрола на медийно-икономическия спектакъл, да изпотроши всичко, а пък после, да става каквото ще.

Повече

Изложби

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK