Плакати за един устойчив свят

20 – 30 юни 2012 г., Галерия на СБХ

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Плакати за един устойчив свят

© Галерия на СБХ

20 – 30 юни 2012 г.

Галерия на СБХ

ул. "Шипка" 6, етаж 4


За изложбата

Мащабите на събитието РИО + 20 и най-вече неговата универсална значимост са повод бразилските колеги да инициират създаването на международната плакатна акция "Плакати за един устойчив свят" и да поканят международното триенале на сценичния плакат за неен официален представител в България.


На 20 юни 2012 в различни точки на планетата, в т.ч. и в София, едновременно ще бъдат представени 30-те плаката на именити световни творци, инспирирани от темите на конференцията. Това, което прави българското събитие уникално е, че чуждестранната колекция е обогатена с 20 новосъздадени български плаката. Те са резултат от оргаризирания от триеналето национален анонимен конкурс, от който бяха селектирани 20 произведения и определени 3 награди.


Кампанията "Плакати за един устойчив свят" е част от усилията на триеналето периодично и последователно, във време на агресивна комерсиална реклама, да фокусира общественото внимание върху ролята и силата на социалния и културен плакат, създавайки професионална артистична платформа, където постиженията на съвреченните български автори се съизмерват с високи и актуални образци от световното изкуство.


Най-оптимистичният резултат и увереност, че сме на прав път, откриваме в средната възраст на българските участници, която е между 22 и 23 години. Факт, превръщащ политическото говорене за устойчиво развитие, за зелена икономика и за изкореняване на бедността в артистична и гражданска позиция с конкретни измерения в бъдещето.


Албена Спасова


Откриване 20 юни 2012 (сряда) от 18.00 часа

Повече

Изложби

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK