Подвижно разстояние

19 юни – 30 юли 2013 г., Институт за съвременно изкуство

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Подвижно разстояние

© Владо Вълков

19 юни – 30 юли 2013 г.

Институт за съвременно изкуство


За изложбата

Изложба на Владо Вълков


Владо Вълков е сред най-успелите млади български архитекти през последните десетилетия. Във видеоинсталацията "Подвижно разстояние" го занимава традиционният за архитектурата проблем на пространството, взаимовръзките му с движението и статиката, с направения от човека обект и природната среда. Едновременно с това работата изследва бързата и постоянна трансформация на днешното ни комплексно обкръжение.


Двама души се движат по едно и също време и с една и съща скорост, но в различни точки в пространството – физически разделени от дължината на влак. Единият е в самото начало на влака (първия вагон), а другият – в самия му край (последния вагон).


Те едновременно използват две независими "дигитални очи" – камери, за да документират всичко, което се случва зад прозорците на влака. През тях двамата наблюдават хипотетично една и съща гледка, но с няколко секунди разлика във времето. И това вече не е същата гледка. Настъпили са промени и хората всъщност възприемат две различни обкръжения.


Двата филма (по 8:50 мин), снимани между гарите Burbank и Glendale в Калифорния, се прожектират едновременно без никаква редакция непосредствено един до друг. Зрителят в галерията може да проследи и сравни разликите.

Повече

Изложби

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK