Колажи на Вислава Шимборска

12 февруари - 14 март 2014 г., Полски институт

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Колажи  на Вислава Шимборска

© Shutterstock

12 февруари - 14 март 2014 г.

Полски институт


За изложбата

В галерията на Полския институт можете да видите изложба колажи  на Вислава Шимборска. 


"Нямаше нужда от много: правоъгълен матов картон – можеше да бъде синкав или кремав, подходящо лепило за хартия, ножица, материали за изрязване, и, разбира се, Вислава Шимборска. В ПНР – именно тогава Шимборска започва да твори своите колажи – от изброените по-рано единственият  сигурен елемент беше само Шимборска.


Материали за колажите си тя намираше сама - от вестникарски заглавия, списания, репродукции на снимки, стари картички, но сякаш ги изпразваше от съдържание. Те продължаваха да притежават някакви първоначални характеристики, оставаха разпознаваеми, но, извадени от контекста, под нейната ръка започваха да изграждат нови светове, донякъде сюрреалистични, с извиращи хумор и топлота и усещане за свобода.


Колажите са произведение на изкуството, това е ясно. Те са и подпис на Вислава Шимборска. Но все пак да обърнем внимание и на техния смисъл, може би най-важният - те са следи от приятелство и зов за приятелство".


Леонард Нойгер

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK