За буквите, в картини

15 - 30 май 2014 г., Галерия - книжарница София Прес

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Пламен Маков

Пламен Маков

15 - 30 май 2014 г.

Галерия - книжарница София Прес


За изложбата

Изложба живопис на Пламен Маков


Използваме буквите всеки ден. Пишем, четем, без дори да се замисляме за това как смисъла, значенията и образите достигат до нас. Абстрактните геометрични форми изграждат букви, буквите подредени съставят думи, а думите смисъл.


Но винаги, в началото е буквата, знакът, анонимен и безпристрастен, той стои, прорязва пространството с категоричната си геометрична изчистеност. Но не винаги е било така. В зората на човешката азбука, образите са предхождали знака. Те са разказвали истории, с изображения на животни и предмети и дори хора.


За живописеца Пламен Маков, буквите са предизвикателство, тема която го вълнува от години. В настоящата изложба, в рамките на 12 платна, той връща абстрактната буква, към образа. Всяка една от големите по формат картини е портрет на една буква от кирилската азбука. Като всеки портрет и този е опит да се улови най-характерното, както на знаково, така и на асоциативно ниво.


Всяка буква и всеки звук извиква конкретни обекти. Така буквата С е  живописен разказ за съня. Нощта извиква контурите на образи, С се превръща в луна, в леговище, в люлка. Буквата Н е поглед към футуристичен град, разпознат от въображението на гледащия.


В него геометрията на сградите, създава пласт след пласт, навътре  в пространството докъдето поглед стига. Подобно на процеса на писане, в който пишещия е този, който изгражда от буквите смисъл, така и в тази изложба, публиката е тази, която ще изгради от картините букви нови светове.                             


Весела Ножарова

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK