Назад към Париж

8 – 26 май 2014 г., Галерия Ракурси

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Андрей Даниел

Андрей Даниел

8 – 26 май 2014 г.

Галерия Ракурси


За изложбата

Галерия "Ракурси" представя  изложбата на Андрей Даниел "Назад към Париж". Живописните платна са рисувани през 2013 г. и 2014 г. и са посветени на градът, където авторът е имал творчески престой през 2012 г.


"Да попаднеш в този град винаги е било мечта, при това, не само за такива "провинциалисти" като нас, българите. И вечните съперници – немците, и иронично-снизходителните британци, да не говорим за холандци и датчани, за испанци и италианци – всички те дължат част от своето национално вдъхновение на този град.


Кой го направи такъв – дали парите или вниманието на имперските руснаци, или възторгът и пак – парите, на наивните американци – не знам. Тук, в този град има огромно натрупване на френска и общочовешка история, символите и метафорите на европейската култура са се материализирали в улици, дворци, галерии, музеи. Градът, като че ли дава самочувствие на всеки, попаднал в него; превръща го в културен европеец, свикнал със свободата и усета за красиво.


Дали това е илюзия? Дали това се дължи на грижливо изграждан през годините мит? Тези дворци и паркове, булеварди и мостове дали не са само декорация?  Не знам. Но по някакъв начин всичко това ми дава мярка, с която да преценя, да сравня, да разбера света, в който живеем. Казват, че Лондон, Ню Йорк, Берлин, а напоследък и източните метрополии, са станали новите центрове на културния свят, на новите процеси, но...Париж си остава мярката!


Това мое усещане ме доведе до перифразата на известния девиз на Жан Жак Русо "Назад към природата!" – НАЗАД КЪМ ПАРИЖ!"


Андрей Даниел

Повече

Изложби

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK