Атлас на старите градове в Ирландия

18 - 27 септември 2015 г., Градска художествена галерия Пловдив

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Атлас на старите градове в Ирландия

© ONE ARCHITECTURE WEEK

18 - 27 септември 2015 г.

Градска художествена галерия Пловдив


За изложбата

Изложбата показва исторически атласи на 24 града в Ирландия, които са част от големия европейски изследователски проект "Атлас на старите градове". Атласите проследяват топографското развитие на подбрани малки и големи градове чрез серия от карти и описателни текстове. Специално за изложбата в Пловдив ще бъде обърнато внимание на връзката река - град.


Ще видим историята на Дъблин, Лимърик, Белфаст, Лонгфорд и други ирландски градове. Изложбата ще бъде открита от Дженифър Мур, учен и преподавател в Университета в Лимърик. Проектът "Атлас на старите градове в Ирландия" е стартиран през 1981 под шапката на Кралската ирландска академия и Международната комисия за история на градовете, която започва да "попълва" атласи на стари градове в Европа още през 1955 като жест на помирение след Втората световна война.


В Ирландия в момента са завършени 27 атласа, които представят 24 града (Белфаст и Дъблин например са заслужили по няколко атласа). Всеки от тях съдържа топографска карта от средата на ХIX в. в голям мащаб, който обхваща цялата околност, план на самия град от същото време, но в по-малък мащаб, градоустройствен план на съвременния град в мащаб 1:5000, както и много други исторически карти и снимки. С подкрепата на Посолството на Ирландия в България.


Откриване 20-ти септември, 18:30 ч.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK