Графика. Защо?

1 декември 2015 - 07 февруари 2016 г., СГХГ

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Васил Захариев – Маринчо Бимбелов – Страшния, 1935 г.

Васил Захариев – Маринчо Бимбелов – Страшния, 1935 г.

1 декември 2015 - 07 февруари 2016 г.

Софийска градска художествена галерия


За изложбата

Изображенията в печатната графика идват като резултат от дълъг и донякъде тайнствен процес. Работата, придружаваща развитието на гра-фичната идея, е далеч от представите за артистичност. Метаморфозите на творбата през различни етапи на технологията остават скрити за зрителя, който е свидетел и ценител на завършеното произведение – графичния отпечатък.


Въпросът, защо някои автори пред възможността за директно изоб-разяване избират сложния път на графичните техники и чрез тях търсят израз на личното си светоусещане, е въпрос за същността на графичното изкуство. Проследявайки различни отговори на този въпрос, изложбата в СГХГ показва избрани творби от графичния фонд на галерията.


Над 190 произведения от 80 автори очертават динамичното развитие на печатната графика в България от средата на ХVІІІ век до първите десетилетия на ХХІ век. Предоставяйки една широка картина на промените в графичното мис-лене от Възраждането до наши дни, експозицията показва и връзката меж-ду различните технологични похвати и техния художествен еквивалент.


В изложбата са включени произведения на някои от първите гравьо-ри от българското Възраждане като Георги Хр. Клинков, Анастас Карастоя-нов, Димитър Щерев, Никола Образописов и др., емблематични за българс-ката графика имена като Васил Захариев, Пенчо Георгиев, Николай Райнов, Веселин Стайков, Павел Вълков, Петър Морозов и др., както и някои от най-високите достижения на графиката ни от втората половина на ХХ в. в творбите на Тодор Панайотов, Анастасия Панайотова, Румен Скорчев, Иван Нинов, Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Мария Духтева, Милко Божков, Христо Кърджилов, Явора Петрова и много други.


Изложбата се придружава от каталог.

Повече

Изложби

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK