Островът на съкровищата половин век по-късно

8 декември 2015 – 14 февруари 2016 г., СГХГ

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Любен Зидаров, корица за книгата "Островът на съкровищата" от Робърт Луис Стивънсън, 1960

Любен Зидаров, корица за книгата "Островът на съкровищата" от Робърт Луис Стивънсън, 1960

8 декември 2015 – 14 февруари 2016 г.

Софийска градска художествена галерия


За изложбата

Софийската градска художествена галерия ще представи големия български художник- илюстратор Любен Зидаров с една наистина уникална изложба Островът на съкровищата половин век по-късно.


Творческото дълголетие за даден художник не е рядко явление. Но е почти без аналог ситуация, в която илюстратор, сътворил визуалния и типографски еквивалент на стотици литературни произведения , изградил образен духовен мост между себе си и авторите им, да се върне към книги, илюстрирани от него преди половин столетие.


Илюстрациите към "Том Сойер", "Принцът и просякът" и "Островът на съкровищата" са само някои от редицата разпознаваеми и помнени от няколко поколения класически книги за млади читатели, като "Андерсенови приказки", "Граф Монте Кристо", "Чичо Томовата колиба", приказките на Е.Т.А. Хофман и на Николай Райнов, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид, Жюл Верн, създадени през 60-те и 70-те години от Любен Зидаров.


През 2014 и 2015 художникът се решава на ново тълкуване на част от илюстрациите на първите три книги, като запазва сюжета и композицията на "оригиналите". Онова, което днес е по-различно се свежда основно до: отношението към творбата и нейните герои, изразени в по-богата техника и най-вече в естетически открития, резултат от десетилетия натрупвани артистични умения и житейска мъдрост. В края на този творчески път творбите са превърнати в своеобразна авторска амалгама между книжната илюстрация и живописта.


Изложбата "Половин век по-късно" показва новите илюстрации към споменатите три заглавия и репродукции на някои от познатите им 50-годишни първообрази. Представено е и четвърто заглавие, тематично свързано с една от литературните класики на Робърт Луис Стивънсън – "Островът на съкровищата", а именно – продължението на любимата пиратска сага "Силвър", написано в наши дни от известния английски автор Андрю Моушън, доскорошен носител на почетната титла "поет-лауреат на Великобритания".


Тъй като "Островът на съкровищата" се оказва свързваща тема за основната част от експозицията и нещо като "книга на живота" в илюстраторската биография на Любен Зидаров, тя е обогатена с аспекти на историята на илюстрирания вариант на литературното произведение. Показани се репродукции на гравюри и илюстрации от първите английски и американски издания на романа.


"Том Сойер", "Принцът и просякът" и "Островът на съкровищата" са преиздадени от издателство "Захарий Стоянов", докато "Силвър" се издава от издателство "Прозорец" като лимитирана в 150 екземпляра библиофилска книга, съдържаща оригинална литография на художника.

Повече

Изложби

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK