Христо Бараковски

15 – 28 юни 2016 г., Галерия на СБХ

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Христо Бараковски

15 – 28 юни 2016 г.

Галерия на СБХ


За изложбата

Изложбата се организира в памет на художника и дърворезбар по повод 80-годишнината от рождението на художника.


Христо Бараковски един от най-ярките и утвърдени майстори на декоративната пластика и дърворезбата у нас, художник със силно изявен авторски стил, предопределен от съчетанието на резба, скулптура и рисунка. Роден е в Благоевград - един от най-известните и уважавани негови граждани и творци.


Автор е на герба на града, изобразяващ кончето, понесло на гривата си слънцето пред бликащите минерални води. През 1986 г. е удостоен със званието заслужил художник и почетен гражданин на Благоевград. Преди дни улицата, на която е живял, бе преименувана на "Христо Бараковски".


Христо Бараковски завършва специалност "Дърворезба" в Художествената академия през 1963 г. при проф. Асен Василев. Участва активно в културния живот на родния си град; бил е секретар на групата на благоевградските художници. Творчеството му се разгръща и в областта на пространственото оформление и сценографията. Голяма част от творбите му са удостоени с награди от национални и общи изложби.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK