Париореалистична живопис на Христо Симеонов

3 – 15 ноември 2016 г., Галерия Райко Алексиев

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

AUTOBIOGRAFICAL, 1985 г. 114-146 см. акрил, платно

AUTOBIOGRAFICAL, 1985 г. 114-146 см. акрил, платно

3 – 15 ноември 2016 г.

Галерия Райко Алексиев


За изложбата

Христо Симеонов е роден на 15 май 1935 г. Завършва живопис в София през 1960 г. Когато прави първата изложба с париореалистични творби, критикът Кирил Кръстев пише в списание "Изкуство": "През ноември 1978 г. Христо Симеонов откри най-неочакваната и изненадваща изложба, правена някога от български художник." Творецът препотвърждава тази оценка и през 1988 г. прави втора париореалистична изложба и публикува есето "Живописната творба. Париореализъм".


Ето какво пише авторът за своята живопис: "Вълнуващото при нея (живописта – бел.ред.) е, че чрез трите основни цвята, чийто корен е бялото, т.е. чрез промяната на ритъма и ритъмния трепет, който те пораждат, аз съм в състояние да изобразявам видимото и въображаемото, да внушавам идеи по чувствен път, при това като бродя из безгравитационен свят.


Интуитивно усещах, че преповтарям нещо съществено, което природата таи. Като следвах неотклонно логиката и разширявах познанията си, извървях дългия път до изводи, които очертаха света по-различно. Но за мен най-изумително, а може би и най-естествено е заключението, че за да има изкуство и избухване на свръхнови звезди, причината е една – РИТЪМЪТ!"


Картини на Христо Симеонов присъстват в личните колекции на Н.в. императора на Япония Акихито, генералния секретар на НАТО Бодо Хомбах, Н.пр. Фред Синовац - президент на Австрия, посланиците на САЩ и на Гърция в София - Сол Полански и Христоянис, както и в други частни и музейни колекции.


Негови изложби са представяни в Централата на ООН - Ню Йорк, Дом Витгенщайн - Виена, Западен Берлин, Краков и Варшава в Полша.


Участвал е и в много колективни изложби, представящи съвременното българско изкуство зад граница.

Повече

Изложби

За душата

/ Филми
За душата

За душата

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK