Wave Maidens

30 март - 24 април 2017 г., ФотоСинтезис Арт Център

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

автор: София Зашева

автор: София Зашева

30 март - 24 април 2017 г.

ФотоСинтезис Арт Център


За изложбата

Връзката на северните народи с морето е много силна. Особено с хората, които са живяли (а и днес живеят) около бреговете на Скандинавските страни и Исландия. Вдъхновена от морските стихии, София Зашева се обръща към северните легенди и митове, за да създаде концептуалната си серия Wave Maidens, която ще представи с втората си изложба в кафе-галерия ФотоСинтезис Арт Център на 30 март.


Wave maidens са деветте дъщери на морето. Всяка от тях илюстрира различните му стихии и лица. Легендата за тях е разказана в двете Еди, като някои от най-старите писания датират от XIII век. Свирепи или благи, кървавочервени или златисторуси, студени като дълбините или слънчеви като пенливите гребени на вълните, всяка от деветте морски деви има собствено лице и своя история. Точно тях разказва София Зашева във втората си самостоятелна изложба Wave Maidens.


Търсейки едновременно морска тема и силни женски образи за поредния си концептуален проект, тя попада на темата за морските деви, дъщери на Аегир и Ран и майки на Хеймдал. Сложните им характери и комплексни връзки провокират София не просто да визуализира 9 женски образа, а да разгледа в дълбочина старата легенда и да представи собствената си визия за нея в серия взаимно свързани творби, които ще бъдат изложени в кафе-галерията на ФотоСинтезис между 30 март и 24 април.


София Зашева е ретушор и визуален артист, с над 10 години професионален опит в сферата на визуалните изкуства. Сред клиентите й са Saatchi & Saatchi, Ferrari, Popular Science, Playboy, Elle, Harper's Bazaar, Sofia Live. Работила е върху портрети на Гари Олдман, Нийл деГрас Тайсън, Леонид Йовчев и Анжела Недялкова. Автор е на концептуална визия и на музикални проекти като Rosetta, Niyaz и Azam Ali, Irfan и др. Повече от работата й може да се види на sofiazasheva.com. Прочети интервюта със София тук и тук.


Откриването на изложбата с участието на автора и някои от моделите ще бъде на на 30 март (четвъртък) от 19:00. Wave Maidens ще бъде изложена в кафе-галерия ФотоСинтезис до 24 април, а на място ще могат да бъдат закупени и екземпляри от изложените произведения.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах