Иван Пенков – хора и портрети

6 юли – 31 август 2017 г., Галерия Васка Емануилова

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Автопортрет, 1957, акварел върху картон, 56 х 38 см

Автопортрет, 1957, акварел върху картон, 56 х 38 см

120 години от рождението на художника


Софийска градска художествена галерия отбелязва 120 години от рождението на Иван Пенков с камерна изложба от рисунъчни портретни скици и ескизи на художника. Подредена по хронология и тематика в нея присъстват над 140 творби, които се излагат за първи път пред публика. Те са част от художествения архив на Иван Пенков, грижливо запазен от неговите деца – Боян и Джони Пенкови в тяхната лична колекция.


Обикновено рисунката се смята за помощен жанр, в който се фиксира възникналата художествена идея. В този смисъл тя носи интимността и свежестта на първото преживяване от природата, хората и вещите. Когато художник като Пенков е надарен със способността да улавя мигновено характера на човека, а ръката светкавично да го отразява върху листа – резултатът е проникновен портретен образ.


Понякога той е носен с години, избистрял се е чрез трайни приятелства или мимолетни симпатии, минал е през психологически и морални преценки, за да бъде материализиран с точно подбрана графична техника – молив, туш, креда, въглен и темпера.


Рисунката в творчеството на Иван Пенков носи своя философия – за него тя е "душа" и "молитва", докато портретната е опит да разсъждава не само за конкретния модел, но и да улови чрез образа своето време с присъщите му реалии и детайли.


Изложбата ни запознава с неговото портретно творчество от различни години, с образите на колегите художници, с приятелите от интимния му кръг, с интересни типажи, към които той има определено отношение. За първи път се излагат двата бохемски албума, които Иван Пенков "режисира" в Мюнхен и в София за приятелите си, както и много негови автопортретни скици – поле за жизнена равносметка в края на живота, но и за формални експерименти.


Екипът на СГХГ благодари на Георги /Джони/ Пенков за неговата съпричастност към изложбата, както и на внука на художника Иван Пенков за съдействието при подготовката на изложбата.


Куратор на изложбата е проф. Милена Георгиева

Повече

Изложби

Гринго

/ Филми 0
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах