Ние сме част от колекция

13 септември – 22 октомври 2017 г., Галерия +359

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия +359

Галерия +359

Изложба на Боряна Венциславова


Годишната изложба за съвременно изкуство на австрийското посолство у нас приветства творящата в Австрия художничка от български произход Боряна Венциславова с изложба, посветена на аспекти от годините на прехода и тогавашната ъндерграунд култура у нас "Ние сме част от колекция" в най-новото галерийно пространство в София – Галерия +359


Новата галерия +359 ще отвори вратите на водната кула за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолство на Австрия в България, по чиято покана художничката гостува със своя самостоятелна изложба, озаглавена: "Ние сме част от колекция", с куратор на проекта в София Вера Млечевска. Арт фондация ДОМА е организатор на събитието.


В своята самостоятелна изложба Боряна Венциславова прави своеообразна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многобройни международни участия, но никога не губи връзка с времето и мястото, които са оказали силно влияние върху личността и практиката и на артист. Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула са своеобразен личен разказ за 80-те и 90-те. Периодът съвпада за поне две поколения с прехода от детството към юношеството, към емоционалната нестабилност на тинейджърството.


Преходът у нас има всички белези на своеобраен исторически пуберитет: анализиран е от политолозите и социолозите като период на незрялост в публичната сфера, деформиран от политически мутации и икономическа нестабилност. Промените обявиха нови идоли и събудиха младежкия ентусиазъм, който накара мнозина да излязат на улицата, а после донесе и икономическа депресия.


Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката заедно с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от "чужбина". 90-те оформиха и символична топография, начертана от многобройните обувки изтъркани между кино Дружба, Кравай, Аптека или "Калното".


Личният прочит на Боряна Венциславова - поетичен и фрагментарен като самата епоха, се разтваря в колективните спомени на мнозина; редуващите се ентусиазъм и апатия, уейв музиката, приватизация, крилати фрази и драсканици - образи вплетени в тъканта на дългия и опърпан преход до настоящето.


Плавно завръщане назад в годините прави и умишлено заимстваното име на изложбата от песента на иконичнитe за българския ню уейв - група Нова Генерация – "Част от колекция". За самото откриване акомпанимент на създадените от Боряна Венциславова произведения ще направи също прословутият от годините на уейва у нас - Виолетов Генерал – Джули, с псевдонима му на DJ Schnorchel Mechaniker. Откриването ще продължи с тематично уейв парти в бар Tell Me на ул. Иван Вазов 12.


А на 30-ти септември от 18:30 ч. посетителите могат да се срещнат с автора на изложбата и да участват в кураторска обиколка и дискусия върху произведенията. Това ще бъде последвано от първия от много години насам концерт на група Виолетов Генерал, които ще застанат отново заедно пред публика и ще изпеят емблематичните си парчета в двора на галерията.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах