Ваканции

14 септември – 9 октомври 2017 г., Галерия Credo Bonum

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

автор: Даниела Олег Ляхова

автор: Даниела Олег Ляхова

Изложба на Даниела Олег Ляхова


Галерия Credo Bonum ще представи изложбата "Ваканции" на Даниела Олег Ляхова (1967 – 2014). В нея ще се покажат за пръв път пред публика рисунки, живопис и авторска книга, създадени в периода 1990-2006.


Даниела Олег Ляхова е художничка, известна най-вече със своите сценографски проекти. През целия си творчески път тя работи и в областта на рисунката и живописта. Много малко от тези творби обаче напускат ателието, което съхранява стотици скици и картини. Едно изключително богато творчество, останало непознато на публиката. Макар и непоказвано, то е естествена част от живота и същността на авторката. За нея живописта и сценографията са неразделно свързани, развиват се успоредно и взаимно се допълват.


В изложбата са включени избрани рисунки, живопис и авторска книга, създадени в периода 1990-2006. Те дават възможност да се проследят интересите на художничката, посоките на работа и задълбоченото изследване на отделни свойства на изображението. Наблюдението на природата и конкретните мотиви в част от работите постепенно се прелива в абстрактни повърхности, които носят трептенията на реалността. Елементи от пейзажа се превръщат в мощни знаци, които съсредоточават в себе си духа на времето. Живописта губи своята конкретност, но се насища със смисли и емоции.


Даниела О. Ляхова е сред малкото български художници, които работят в областта на чистата абстракция. Експериментирането с различни техники е важна част от търсенията й. В живописта тя изследва взаимоотношението между форма и светлина. Използва сложна техника с восък, заради свойствата му да пречупва светлината. Напластяванията задълбочават ефекта от процеса на проникване на светлината в различните слоеве на материята.


Куратор на изложбата е Мария Василева.
- - -
Даниела Олег Ляхова (1967 – 2014) завършва специалност Сценография при проф. Георги Иванов в Националната художествена академия през 1995. На театралната сцена дебютира със сценографското решение на "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов (съвместно с Никола Тороманов) в Театрална работилница "Сфумато". Работи в ТР "Сфумато" от 1998, където участва в повечето проекти, както и на сцените на НТ "Иван Вазов", Драматичните театри в Сливен, Ловеч, Димитровград и др.


През театралната си кариера работи с режисьорите Юлия Огнянова, Галин Стоев, Крикор Азарян, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Явор Гърдев и др.


Сценографски решения: "Боб" от Е. Рахнев, "Антигона" по Софокъл, "Забравени от небето" по Е. Томова, "Черното руно" (авторски спектакъл на М. Младенова и Ив. Добчев, съвместно с Ив.Добчев), "Във въздуха" от А. Шипенко, "Долината на смъртната сянка. Альоша" , "Долината на смъртната сянка. Иван" по Ф. М. Достоевски, "Живот х 3" от Я. Реза, "Месец на село" по И. С. Тургенев, "Чайка" по А. П. Чехов, "Изкопни материали" – авторски спектакъл на Иван Станев по А. Платонов, "Станция "Елабуга" – авторски спектакъл на М. Младенова за живота на М. Цветаева; "Станция "Астапово" (Последна спирка от живота на Л. Н. Толстой) – авторски спектакъл на Ив. Добчев, съвместно с Ив. Добчев, "Дванайсета нощ" от У. Шекспир, "Жюли, Жан и Кристин" и "Мъртвешки танц" по А. Стриндберг, "Зимна приказка" – по У. Шекспир, "Завръщане във Витенберг" от Г. Тенев и Ив. Добчев, "Ръкомахане в Спокан" от М. Макдона, "Рицар на Светия дух" от Б. Папазов, "Нощна пеперуда" – по Пьотр Гладилин и др.


Има участия в български и международни изложби.
Носител на ИКАР 2008 за сценографията на спектакъла "Жюли, Жан и Кристин" от А. Стриндберг в ТР "Сфумато" и ИКАР 2012 за сценографията на "Рицар на Светия дух" от Б. Папазов в НТ "Иван Вазов" и "Завръщане във Витенберг" от Ив. Добчев и Г. Тенев в ТР "Сфумато". Носител на АСКЕЕР 2009 за костюмографията на "ОООО - Сънят на Гогол" по "Невски проспект", "Иван Фьодорович Шпонка", "Женитба", "Записки на лудия"" от Н. В. Гогол", АСКЕЕР 2011 за "Зимна приказка" от У. Шекспир, ТР "Сфумато", АСКЕЕР 2013 за сценографията на "Хамлет" от У. Шекспир, НТ "Иван Вазов" и др.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK