Под знака на Меркурий

1 ноември 2017 – 25 февруари 2018 г., Музей за история на София

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Музей за история на София

Музей за история на София

Музей за история на София представя изложбата "Под знака на Меркурий". Тя е посветена на търговията в София, като обхваща периода от Античността до края на 80-те год. на ХХ в.


Временната експозиция носи името на бог Меркурий – покровителят на търговията в Древен Рим. Хронологично започва с периода на Античността, когато Сердика има автономен статут (с акт на имп. Марк Улпий Траян от 106 г.). Градът разполага с монетарница, секла монети за 17 императори и императрици в периода II – III в. Едновременно с това стратегическото местоположение на Сердика благоприятства вноса и търговията със стоки от близки и далечни земи, за което свидетелстват редица импортни предмети, откривани при археологически проучвания.


Друг акцент в изложбата е периодът XV – XIX в. Тогава населението се увеличава, а занаятчийте разширяват обема и асортимента на своите произведения. Ежедневната търговска дейност се извършва на градските чаршии, където работилниците са и магазини.


Проследява се търговията в София и след Освобождението. Редом със съществуващите пазари и тържища, се развива и разносната търговия. По-късно търговските чаршии са заменени от широка магазинна мрежа. През втората половина на ХХ в. философията на търговската система е променена и централизирана – появяват се огромни магазини като ЦУМ и ДЕТМАГ.


Експозицията разказва историята на отминалите времена чрез документално проучване и архивен снимков материал. Показва предмети от отделните периоди, сред които: римски монети (вкл. златен солид на имп. Теодосий II (408–450), отсечен в Константинопол); кана, майолика (XVI – XVII в.), внос от Флоренция; порцеланова чаша (XVIII в.), внос от Германия; преносимо писалище на богат софийски търговец с механизъм за отпечатване, внос от Англия (ок. 1800 г.); механичен касов апарат, внос (40-те год. на ХХ в.); телевизионен приемник "Опера 3" (1965 г.) и др.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах