Проф. Андрей Даниел и ученици

21 юни – 9 юли 2018 г., Галерия Академия

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Галерия Академия

Галерия Академия

Изложба "Проф. Андрей Даниел и ученици" в галерия "Академиа". Трета част от цикъла изложби в град София. Изложбата е част от проекта на фондация "Въпреки" – "Учители и ученици в изобразителното изкуство"


В изложбата участват Проф. Андрей Даниел и ученици /по азбучен ред/ Адриан Войводов, Аглика Радковска, Александър Петков, Ангелика Радева, Антоанета Гълъбова, Десислава Костадинова, Десислава Унгер, Деян Янев, Доника Кирова, Елена Калудова, Екатерина Раденкова, Зоран Георгиев, Ива Вачева, Ивана Петрова, Камен Стоянов, Кейт Джелингхаус, Константин Костов, Костас Ангелакис, Ленче Андонова, Мария Бичакджиян, Мая Стойкова, Миглена Йончева, Мирослав Миронов, Николай Занев, Нора Ампова, Орлин Неделчев, Правдолюб Иванов, Свилена Колева, София Хаджипапа, Стела Калоянчева, Тина Хамзе, Яна Стойчева


За проекта "Учители и ученици в изобразителното изкуство" на фондация "Въпреки" провокацията идва от проф. Андрей Даниел и неговите ученици. Не че той специално се е обръщал към основните организатори на събитието от фондация "Въпреки" – Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов.


Провокацията идва за тях от всичко, което виждат от неговите студенти и него самия. Като че ли по особен начин неговият дух присъства в творбите на младите, които са се докоснали до него. Без разбира се, да копират неговия стил или почерк. Има нещо от него в картините им като усещане и като изразяване. На пръв поглед всеки е различен, но носи нещо от посоката на учителя. А предложението тази изложба да бъде във Варна идва от самия Андрей Даниел.


Интересно е как си взаимодействат учителят и ученикът, какво си предават един на друг като контакт и до каква степен ученикът подражава на своя учител или обратното, опитва се да се еманципира от него. Какво иска да изгради в своите ученици един преподавател? Какво ученикът приема или отхвърля от своя ментор? Ако се еманципира, какво остава в неговото творчество от обучението?


До къде трябва да е провокацията за изграждане на собствен стил и позиция? Полезна ли е претенцията на учителя за моделиране на ученика по свой образ и подобие? Какво учителят приема от своите ученици? Има ли нещо, което трябва да се промени в образователната система, за да се изградят силни творци, а не епигони? Важно ли е съществуването на творчески ателиета?


Това са въпросите, които се обговорят в поредицата изложби и дискусии. Поставени в изложба едно до друго произведенията на учителя и учениците дават възможност да се видят приликите и разликите, и да се осмислят в една дискусия. Освен това, много важно е, че става дума за жив контакт между учители и ученици, а не за покойни майстори. Това е стара европейска традиция, която и днес е жива и не само в най-големите и европейски галерии.


Художниците - професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Николай Майсторов и техни ученици са участниците в този проект, подкрепен финансово от Министерството на културата и Програма "Култура" на Столична община. На пресконференцията, дискусията и откриването ще присъстват проф. Андрей Даниел и част от неговите ученици с творби в изложбата.

Повече

Изложби

Monster Hunter: Филмът

Monster Hunter: Филмът

Виж видеото
Суперинтелект

Суперинтелект

Виж видеото
Бащата

Бащата

Виж видеото
Ловът

Ловът

Виж видеото
Пепел върху слънцето

Пепел върху слънцето

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK