Universe

19 юни - 10 юли 2018 г., Фотосинтезис Арт Център

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

автор: Цвета Убчева

автор: Цвета Убчева

Златната спирала и символи от Свещената геометрия изпълват фотографиите от изложбата "Universe" на Цвета Убчева. Концептуална фотография, мултимедия, сребърни бижута в Арт център кафе-галерия "Фотосинтезис".


След успешното представяне във Варна през април 2018 г. и в Пловдив през август 2017 г. зрителите в София имат възможност да видят в рамките на Европейския месец на фотографията концептуалния проект "Universe" на Цвета Убчева. Оригиналната изложба, обединяваща геометрията и математиката с природата и макрофотографията e визуално представяне на символи от Свещената геометрия, Златната спирала, както и на множество фрактали.


Част от проекта е показван и в София през 2014 г., но той е в непрекъснато развитие и вече включва и ръчно изработени бижута от сребро 925 (дамски и мъжки модели) със символите, представени в изложбата и 3D видео на Цветето на живота, наред с 19 фотографии в лимитиран тираж (размери 100/100 см., 50/50 см. и 35/35 см.), разпечатани на дибонд и кристалбонд. Фотографската серия, която стои в основата на проекта "Universe", е реализирана с природни обекти, подчинени на Числовия ред на Фибоначи и принципа на Златната спирала. Използвани са техните цветове, форми, положение в пространството, числена и геометрична пропорционалност. От значение е тяхната духовна стойност и хармонично въздействие.


"Насочих се към тази идея, защото бях провокирана от книгите на Друнвало Мелхизедек, който изследва Свещената геометрия. В основата и са символите на Цветето на живота, Семето на живота, Яйцето на живота и Плода на живота.Те имат строг геометричен начин на подреждане и са част от законите на Вселената. Могат да се открият навсякъде - в микросвета, в макросвета, могат да бъдат съотнесени и към човешкия живот.


Например, детската възраст на човека е Семето на живота, тинейджърската възраст е Яйцето на живота, зрелостта е Цветето на живота, а Плодът на живота е нашата старост. Цветето на живота е хилядолетен символ, който се среща на много места по света още от древността. В Индия, Китай, Япония, в храма на Озирис в Египет и други. Серията "Universe" е отворена, тя се надгражда постоянно във времето" казва Цвета Убчева.


Цвета Убчева е родена в град Ихтиман. Живее и работи във Варна. С фотография се занимава професионално от 2009 г. насам. Завършва курсове по фотография в Кино фотоклуб Варна с преподавател Ангел Ненов и майсторски клас по концептуална фотография при Ивайло Стоянов. Интересите й са насочени в областта на концептуалната фотография. Сред останалите фотографски серии, върху които работи, са "Българката" (по Владимир Димитров – Майстора), "My canimo", "Дневни сенки", "Плодове", "Марс". Има самостоятелни изложби в Галерия "Arsenal of Art" – Пловдив, Галерия "Фотоконцепт" – София, Галерия "Актив арт" – Варна и участия в десетина колективни изложби, сред които "Интериорен дизайн и фотография" (София 2016), "Winterhits" ("Червената къща" – София, 2015), "Седмици на концептуалната фотография" (София, 2014), "Out of context" (МОЛ- Варнa, 2013), "Духът на Варна" (Месец на фотографията", Галерия "Ларго" 2012), "Лято без риск" (Варна 2012), "Цветове в снега" ("Актив арт" – Варна 2011).


През 2016 г. печели Голямата награда на журито в конкурса "Необикновени истории" на Фотоваканция с проекта "My Camino", а през 2014 г. – трета награда на конкурса на Фото-форум фест с.Баня, Банско. Сред финалистите в Четвърти международен фотосалон – София (2012), XVII биенале на ФИАП"Българската зима" (2012), конкурс "Антидрога-Антиспин", организиран от Община Варна (2012), "Музика в обектива" на Фотографска академия – София (2009). През 2015 г. реализира фотокнигата "E-Zero" заедно с фотографките Надежда ШипковаНадежда Павлова и Галя Йотова, която съществува в около 50 екземпляра ръчна изработка.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK