Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом

3 - 10 октомври 2018 г., Национален музей "Земята и хората"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле"

© Да спасим Кресненското дефиле

Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле"

На 3 октомври 2018, от 18:30 ч. в Националния музей "Земята и хората" ще бъде представена изложба "Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом" с участието на негови близки, официални лица и приятели. Експозицията акцентира на част от личния живот на Боян Петров, както и една от личните му каузи, с която се е занимавал дълги години, а именно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала "Струма", която в момента се предвижда да премине през него.


Кресненският пролом е малко кътче от природата на Югозападна България, съхраняващо изключително богато биоразнообразие, едно от най-богатите в Европа, и мястото, където Боян Петров, завършвайки своето биологично образование, е правил теренните проучвания за дипломната си работа. Кресненският пролом е мястото с най-много биологични видове на единица площ в България и територия, в която се срещат южната средиземноморска със северната природа. Тясната долина на река Струма, затисната от стръмни планински склонове, прави тази връзка много уязвима и крехка и всички животински видове и растения, обитаващи района, са силно чувствителни към човешките дейности в Кресненски пролом.


На изложбата ще бъдат представени фотографии от кръжока по зоология към Зоологическата градина, който е посещавал Боян Петров и е запалил страстта му към природата, негови лични снимки, снимки на природата в Кресненския пролом, снимки на различни защитени видове земноводни, влечуги и птици, срещащи се в района на Кресна. Автори на фотографиите са: самият Боян Петров; доц. д-р Стоян Бешков, НПМ при БАН; професор д-р Павел Стоев (предоставил снимки от своя фотоапарат правени от Боян Петров), научен секретар на НПМ при БАН и приятел на Боян още от годините в кръжока в Софийския зоопарк; Асен Тасев - приятел на Боян от ученическите години; Андрей Ковачев - СДП БАЛКАНИ, биолог и зоолог, приятел на Боян от 1-ви клас.


Това ценно природно богатство сега е застрашено от строителството на автомагистрала "Струма" през дефилето, част от Транс-европейския коридор 4, свързващ Хамбург със Солун, финансиран с европейски средства. Въпреки продължаващите повече от 20 години усилия на неправителствените организации и личности като Боян Петров, да се намери щадящо за дефилето решение - с дълъг тунел или т.нар. "източен обход" извън дефилето, в края на 2017 година българските власти отмениха законово действащо решение от 2008 година и приеха, че посоката София - Солун ще премине през дефилето, а само посоката юг - север ще бъде изнесена извън Кресненския пролом.


Последствията са пагубни както за природата, така и за хората от региона. С изграждането на спорната отсечка ще се загубят важни транспортни връзки с регионалния Благоевград, рафтинг и каякинг туризмът ще пострада; риск от разширяване на съществуващия път в магистрала ще има и за пътуващите по нея.
Това решение е в противовес на препоръките на европейските конвенции и националното законодателство, и Боян Петров е сред тези, които настояват, че алтернатива е не само възможна, но и необходима.


Изложбата се организира по инициатива на Коалиция "Да спасим Кресненското дефиле"* с любезното съдействие на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките.

Повече

Изложби

Замръзналото кралство 2

Замръзналото кралство 2

Виж видеото
Битката за Мидуей

Битката за Мидуей

Виж видеото
Доктор Сън

Доктор Сън

Виж видеото
Семейство Адамс

Семейство Адамс

Виж видеото
Господарка на злото 2

Господарка на злото 2

Виж видеото
Жокера

Жокера

Виж видеото
Загубеният йети

Загубеният йети

Виж видеото
Завръщане

Завръщане

Виж видеото
В кръг

В кръг

Виж видеото
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK