Софийският културен живот в миналото в плакати и снимки

1 - 12 ноември 2018 г., Изложбена зала "Архиви"

Статията не е част от редакционното съдържание на “Дневник”

Изложбена зала "Архиви"

Изложбена зала "Архиви"

"Да създава, събира и пази делата на духовната култура – това е върховната задача на един град, който иска да живее вечно в човешкото съзнание".


През 1928 г. – по повод честванията на половинвековния юбилей от Освобождението на София и 1000-годишнината от Златния век на българската книжнина – тогавашният кмет Вл. Вазов издава заповед за учредяване на специална комисия, която да посочи начините и средствата за изграждане на Столичен общински музей.


Новият музей е с 3 отдела – музей, библиотека и архив, а основната му цел е "да събира, пази и проучва ония предмети от материалната култура на София, които имат или ще имат значение за историята на София. Така се поставя началото на събирането на материални свидетелства за историята, културата и изкуството на София – книги, документи, снимки, карти, планове, археологически находки, предмети на бита, скулптури, живописни платна, графики. Обособяването на "картинна галерия" е част от дейността на музея.


Изложбата представя оригинални плакати, снимки, програми от представления във столичните театри, изложби, организирани от Софийска градска художествена галерия, концерти на Столична драматична оперна трупа (Българска оперна дружба).


Представените документи са от фондовете на читалище "Славянска беседа", Държавна музикална академия, Българска държавна консерватория, Държавен сатиричен театър, Театър "199", Театър "Сълза и смях", Централен куклен театър, Столичен куклен театър, Драматичен театър "София", Софийска градска художествена галерия, личния фонд на Константин Михайлов – Стоян (един от основоположниците на българския оперен театър) и др.

Повече

Изложби

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK